ALBUK TV LIVE

Nusantara, kryeqyteti i ri i Indonezisë.

I vendosur brenda xhunglës së Kalimantanit Lindor, është më shumë se thjesht një rindërtim fizik i kryeqytetit të Indonezisë. Është një shans për të rikrijuar plotësisht moralin kombëtar indonezian.

Presidenti indonezian Joko Widodo thotë se kryeqyteti i ri përfaqëson “një etikë të re pune, një mentalitet të ri, një ekonomi të re të gjelbër”.

Me bazë në anën indoneziane të ishullit Borneo, Nusantara do të jetë një qytet i ri pyjor, duke shfaqur iniciativat e qytetit të zgjuar dhe teknologjinë më të avancuar të bazuar në zhvillimin e qëndrueshëm dhe gjithëpërfshirës. Plani për qytetin e ri, i njohur në Indonezi si IKN (Ibu Kota Nusantara), është një lëvizje e guximshme drejt rishpikjes kombëtare që përputhet me qëllimin e vendit për të qenë një vend plotësisht i zhvilluar deri në vitin 2045. “Nusantara do të formësojë mentalitetin e ri të indonezianëve duke qenë një projeksion i qytetit të së ardhmes”, thotë Bambang Susantono, kryetar i Autoritetit Kombëtar të Kapitalit Nusantara. “Me Nusantara, ne do të krijojmë një standard të ri për të jetuar.”

Linjë jete shumë e nevojshme

I ndodhur pikërisht në mes të arkipelagut të përhapur të Indonezisë, vendndodhja e Nusantara flet shumë për parimet që qëndrojnë pas mendësisë së re të Indonezisë dhe nënkupton shtytjen e vendit drejt zhvillimit ekonomik gjithëpërfshirës dhe të barabartë.

“Nusantara do të ndryshojë orientimin kombëtar të zhvillimit nga Java në qendër në Indonezinë në qendër,- thotë Bahlil Lahadalia, Ministri i Investimeve i Indonezisë, i cili thekson se si zhvillimi njerëzor do të jetë një fokus i madh, së bashku me programet e përmirësimit të aftësive për komunitetet lokale.

Ndërsa disa e kanë hedhur poshtë Nusantara-n si thjesht një mundësi për presidentin Widodo që të lërë një trashëgimi të qëndrueshme pas përfundimit të mandatit të tij të dytë në 2024, kjo injoron nevojën themelore për një kryeqytet të ri. Xhakarta është qyteti që fundoset më shpejt në botë dhe pjesë të tij mund të zhyten plotësisht në më pak se 30 vjet. Nevoja për të shpëtuar Xhakartën dhe mbi 10 milionë banorët e saj e bën suksesin e Nusantara-s imperativ, pasi është linja e shpëtimit për të menaxhuar një krizë të afërt, por të pashmangshme. Ekonomikisht, shpresohet që Nusantara do ta zgjerojë shumë ekonominë rajonale me katër deri në pesë herë dhe do të krijojë 4.3 deri në 4.8 milionë vende pune në Kalimantan Lindor deri në vitin 2045. “Zhvillimi i një qyteti krejt të ri ofron mundësinë unike për të inkorporuar mendimin më të fundit mbi atë që e bën një qytet të këndshëm dhe efikas për të jetuar, punuar dhe luajtur,” thotë Ahmed M. Saeed, nënkryetar për Azinë Lindore, Azinë Juglindore dhe Paqësorin. në Bankën Aziatike për Zhvillim. Megaprojekti urban ka marrë të paktën 200 letra qëllimi nga kompani në Indonezi dhe në vende partnere si Japonia, Koreja, Singapori dhe Malajzia, që mbulojnë mallra dhe shërbime në sektorë të ndryshëm si energjia, teknologjia, infrastruktura, banimi dhe zonat industriale.

“Nusantara është një projekt unik dhe një mundësi për investitorët që të jenë pjesë e historisë duke marrë një normë të mirë kthimi”, thotë Susantono

Çmimi aktual i Nusantara-s është rreth 30 miliardë dollarë dhe qeveria tashmë ka lënë mënjanë 20% të investimit total. Në të parën nga pesë fazat deri në vitin 2045, qeveria po fokusohet në zonën qendrore të qeverisë së Nusantara për të pritur një popullsi prej 1.2 milionë banorësh deri në vitin 2029. Janë identifikuar më shumë se 300 projekte investimi, nga strehimi, transporti, telekomunikacioni e deri te energjia e rinovueshme. , me vlera të vlerësuara investimi që variojnë nga 13 milion dollarë deri në 1 miliard dollarë. “Qeveria është fokusuar gjithmonë me të drejtë në sjelljen e investimeve të huaja për t’i ndihmuar ata të zhvillojnë vendin,” thotë Julian Smith, udhëheqës për mjedisin, social dhe qeverisjen (ESG) dhe qeverinë dhe infrastrukturën në PwC Indonesia. “Nuk do të kishte kuptim të përpiqeshim për të zhvilluar Nusantara-n pa investime të huaja, sepse atëherë ajo do të thithë investimet nga sektorët e tjerë të ekonomisë.” Për të mbështetur interesin në rritje të investitorëve, qeveria ka prezantuar një sërë stimujsh duke përfshirë garancitë, përjashtimet nga taksat dhe të drejtat e zgjeruara të tokës. Sipas planeve të saj të pagesave të disponueshme, qeveria do të garantojë flukset e ardhshme të parave të infrastrukturës kryesore private që po zhvillohet në kryeqytetin e ri. “Këto skema të reja qeveritare, të cilat në thelb ofrojnë një garanci pothuajse pa rrezik për investitorët, tregojnë se qeveria do të vendosë pak lëkurë në lojë,” thotë Agung Wicaksono, deputet për financimin dhe investimet në Autoritetin Shtetëror të Kapitalit Nusantara. Stimuj të tjerë përfshijnë sigurimin deri në 100% të përjashtimit nga tatimi mbi të ardhurat e korporatave për një maksimum prej 30 vjetësh për investime prej të paktën 10 miliardë rupiah (650,745 dollarë). Kohëzgjatja e këtij stimulimi varet nga sektori. Për shembull, brenda infrastrukturës dhe shërbimeve publike, aktivitetet e investimeve që fokusohen në zhvillimin e energjisë së rinovueshme, trajtimin e ujërave të zeza ose rrjetin e shërbimeve nëntokësore, do të marrin një pushim tatimor prej 30 vjetësh. Përveç kësaj, çdo kompani që krijon seli, zyra rajonale dhe qendra financiare në Nusantara do të marrë zbritje tatimore. Së fundi, çdo kompani që është e specializuar në formimin profesional ose kërkimin dhe zhvillimin do të marrë një zbritje super-takse. Në baza individuale, do të ketë një përjashtim nga Tatimi mbi të Ardhurat Individuale (“PPh Pasal 21”), tatimi mbi vlerën e shtuar dhe taksa e shitjes për mallrat e luksit. Sipas rregullave të reja, të drejtat e tokës gjithashtu mund të zgjaten deri në 190 vjet – dyfishi i asaj të qyteteve të tjera të mëdha në Indonezi.

Dreaming Big

“Një nga sfidat më të mëdha të Nusantara është se ne po përpiqemi të imagjinojmë qytetin e së ardhmes.

por me kufizimet e sotme, vazhdon Susantono i Autoritetit Kombëtar të Kapitalit Nusantara. “

Por ndërtimi i një qyteti të ri nuk është diçka që mund të arrihet brenda natës. Në fund, shpresa ime më e madhe për Nusantara është se qyteti mund të jetë një model jo vetëm për ne, por për botën.” Mundësia për t’u përfshirë në formimin e një kryeqyteti të ri për Indonezinë, i cili ka një nga normat më të larta të rritjes midis vendeve të G20, është i paprecedentë. Lëvizësit e parë që do të jenë pjesë e guximit të Indonezisë për të ëndërruar të mëdha, padyshim do të shpërblehen.

The post Nusantara, kryeqyteti i ri i Indonezisë. appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *