ALBUK TV LIVE

RMT dhe firmat e trenit ndërmarrin hapa drejt përfundimit të mosmarrëveshjeve

Një mosmarrëveshje e veçantë me drejtuesit e trenave në sindikatat e Aslefit gjithashtu mbetet në vazhdim, kështu që largimet për Krishtlindje mund të jenë ende të mundshme .

Mosmarrëveshja e RMT me kompanitë hekurudhore ka vazhduar për gati 18 muaj, me punëtorët që kërkojnë siguri më të mirë të punës, paga dhe kushte.

Muajin e kaluar anëtarët votuan për një mandat të ri grevë gjashtëmujore, që do të thotë kërcënim për veprim gjatë Krishtlindjeve dhe në pranverë.

Pas bisedimeve midis sindikatës dhe Grupit të Dorëzimit Hekurudhor (RDG), i cili përfaqëson operatorët, është zhvilluar një i ashtuquajtur memorandum mirëkuptimi (MOU), i cili përcakton një rrugë të rënë dakord reciprokisht përpara.

BBC e kupton se memorandumi i bashkëpunimit përfshin një rritje të prapambetur të pagave për vitin 2022 prej 5%, ose 1,750 £, dhe garanci për sigurinë e punës, si pa pushime të detyrueshme deri në fund të 2024.

Rritja e pagave për vitin e dytë do të varet ende nga reformat që do të negociohen në nivel lokal.

Grupi i dërgesave hekurudhore, i cili përfaqëson operatorët, tha: “Nëse pranohet, ky Memorandum Mirëkuptimi do të përfundojë mandatin kombëtar të mosmarrëveshjeve, duke krijuar një pauzë dhe pushim nga veprimet industriale gjatë periudhës së Krishtlindjes dhe në pranverën e vitit të ardhshëm, duke lejuar këto negociata të rëndësishme për të propozuar reformat të bëhen”.

Anëtarët e RMT tani do të votojnë për marrëveshjen në një referendum në internet që mbyllet më 30 nëntor. Është marrëveshja e parë që ata kanë votuar që nga fillimi i mosmarrëveshjes.

Departamenti i Transportit e quajti marrëveshjen “të drejtë dhe të arsyeshme” dhe tha se ajo shënoi “një hap pozitiv drejt zgjidhjes së kësaj mosmarrëveshjeje”.

Anëtarët e RMT, duke përfshirë rojet dhe stafin e biletave, të cilët punojnë në 14 kompani treni kanë marrë pjesë në një seri grevash kombëtare që nga qershori 2022 në mosmarrëveshjen e gjatë.

Duke koinciduar me largimet nga drejtuesit e trenave, grevat kanë bllokuar pjesën më të madhe të rrjetit hekurudhor dhe kanë ndërprerë ngjarjet kryesore sportive dhe festivalet muzikore.

Një mosmarrëveshje e veçantë RMT me Network Rail – e cila menaxhon infrastrukturën hekurudhore të Mbretërisë së Bashkuar – u zgjidh në mars të këtij viti pasi sinjalizuesit dhe punëtorët e mirëmbajtjes votuan për të pranuar një ofertë.

The post RMT dhe firmat e trenit ndërmarrin hapa drejt përfundimit të mosmarrëveshjeve appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *