ALBUK TV LIVE

A po përballet Suella Braverman me shkarkimin?

Për sa kohë që Suella Braverman ka qenë sekretarja e shtëpisë së Rishi Sunak, ajo ka pasur një licencë për të thënë të pathënën.

Thonë gjëra në publik, disa nga kolegët e saj do të guxonin të thoshin vetëm privatisht.

Thuaj gjëra në publik, disa nga kolegët e saj nuk do t’i thoshin as privatisht.

Si e dimë që ajo e ka këtë licencë?

Sepse mungesa e tij do të thoshte shkarkim.

Pra, a do të vazhdojë ajo punën e saj?

Zëdhënësi zyrtar i kryeministrit ka thënë se numri 10 nuk e ka nënshkruar artikullin e saj në The Times .

Më kanë thënë se dje ka pasur një kthim e mbrapa mes Home Office dhe nr 10. Disa ndryshime të kërkuara nga Downing Street janë bërë, të tjera jo.

Zëdhënësi tha se Downing Street “po shqyrton atë që ndodhi”.

Shpërfillni zhurmën se kryeministri ka “besim të plotë” te sekretari i brendshëm. Kjo është gjithmonë e vërtetë për çdo ministër, derisa nuk është – kur ata janë jashtë.

Pra, është plotësisht e vërtetë, por nuk na thotë asgjë.

Sekretari i Brendshëm ka sfiduar kryeministrin dhe Downing Street ka thënë publikisht se është kështu.

Një nga linjat e preferuara të kritikave të Laburistëve ndaj Rishi Sunak është se ai është i dobët.

Pra, a mundet zoti Sunak ta lërë Suella Braverman të ikë me këtë? Apo shkarkimi i saj do t’i bënte gjërat më keq për të?

Këtu nuk ka shumë opsione të mira për kryeministrin.

Disa besnikë të zotit Sunak po tregojnë Kodin e Ministrisë dhe po mendojnë se sekretari i brendshëm mund ta ketë thyer atë.

Konventa thotë se kjo është një vepër e dështuar. Por përsëri Rishi Sunak e emëroi atë si sekretare të Brendshme rreth një javë pasi ajo kishte humbur punën për shkeljen e Kodit të Ministrisë.

Konventa ka pasur disa vite të vështira në Westminster.

Dhe çfarë po bën zonja Braverman?

Shumë menjëherë kërcejnë për t’i dhënë një motiv ndërhyrjeve të sekretarit të brendshëm: ambiciet e saj për të udhëhequr Partinë Konservatore një ditë.

Këto ambicie janë reale.

Por motivimi kryesor i zonjës Braverman është që ajo dëshiron të artikulojë pikëpamjen e saj autentike – dhe zyra e lartë nuk do ta ndalojë atë ta bëjë këtë.

Ose të paktën nuk do të ndodhë për aq kohë sa ajo e mban atë.

Për çdo personazh publik që të vinte në dyshim integritetin e policisë do të ishte nxitëse.

Është befasuese që sekretarja e shtëpisë ta bëjë këtë.

Kjo nuk do të thotë se ajo është domosdoshmërisht e gabuar: Unë dëgjoj rregullisht, privatisht, shqetësime nga disa konservatorë për policimin e demonstratave.

Perceptohen standarde të dyfishta. Disa protestues u trajtuan me sa duket më butësisht se të tjerët.

Shumë, përfshirë ata në polici, do të pranonin se është krejtësisht legjitime që politikanët të shqyrtojnë punën e çdo organizate jetike, të financuar nga publiku.

Por: demonstratat publike janë “kirurgjia e trurit të policisë”, kundërshton Tom Winsor, ish-kryeinspektori i policisë.

Me fjalë të tjera, jo e lehtë.

Ka një stuhi faktorësh ndërlikues që policia duhet të mashtrojë, jo më pak me shkallën e asaj që përballet me të.

Dhe ato janë ngjarje dinamike, potencialisht të rrezikshme, që evoluojnë me shpejtësi.

Sekretarja e Brendshme Suella Braverman është “jashtë kontrollit” – Sir Keir Starmer

Ku i lë të gjitha këto kryeministri, sekretari i brendshëm, qeveria dhe Partia Konservatore?

Le t’i kujtojmë vetes komentet e fundit të Suella Braverman.

Një vit më parë, ajo foli për një “pushtim” të emigrantëve .

Zëvendësi i saj Robert Jenrick nuk do ta përsëriste fjalën.

Një muaj më parë, zonja Braverman foli për një “uragan” migrantësh që vinin në Mbretërinë e Bashkuar – dhe sugjeroi se shumë prej tyre ishin shumë të poshtër për imigracionin.

Përsëri, ishin kolegët e saj që mbetën publikisht të mërzitur kur u pyetën nëse ishin dakord me gjuhën e saj.

Një javë e ca më parë, një tjetër ndërhyrje.

Protestat pro-palestineze ishin “marshime urrejtjeje”.

Dhe tani artikulli i saj në The Times.

“Këto komente të fundit janë të pavarura,” më thotë një konservator i lartë.

Një deputet i lartë konservator shton: “Tmerrësia e sekretarit të brendshëm tani është një reflektim për kryeministrin. Mbajtja e saj në post po e dëmton atë.”

Një burim i tretë, një konservator i lartë, pretendon se komentet e saj për Irlandën e Veriut janë “tërësisht fyese dhe injorante”.

Mark Harper pyeti katër herë nëse ka besim te Suella Braverman lidhur me pyetjet e saj për marshimin e protestës.

Pra, çfarë mendon kryeministri për këtë?

Vërejtjet nxitëse nga sekretari i brendshëm, të shoqëruara nga një periudhë mujore me më pak tërheqje të vëmendjes, ishin padyshim një valvul presioni i dobishëm politikisht për Rishi Sunak.

Një figurë e lartë qeveritare e gatshme për të artikuluar pikëpamje që gjenden lehtësisht në tavolinat e pasme konservatore.

Pyetja për të tani është nëse frekuenca e ndërhyrjeve të saj – dhe mosbindja e saj – e çojnë numrin 10 në përfundimin se është e paqëndrueshme për të që të qëndrojë.

Ose drejtojeni atë të arrijë në përfundimin, duke pasur parasysh mbështetjen e dobët publike të kolegëve të saj, se ajo e ka tejkaluar mirëpritjen e saj.

Gjërat duket sikur po i afrohen: ku ose ajo largohet ose zvogëlon ndjeshëm frekuencën e ndërhyrjeve të saj shpërthyese.

Oh dhe këtu është një tjetër top i lakuar për kryeministrin: do të zbulojmë të mërkurën e ardhshme nëse Gjykata e Lartë e konsideron të ligjshëm planin e qeverisë në Ruandë për migrantët apo jo.

Një politikë kryesore, e udhëhequr nga Suella Braverman, bie ose fluturon javën e ardhshme.

A e dëshiron kryeministri në post për atë moment apo jo? Nëse plani është i hapur dhe ajo është në post, pozicioni i saj do të forcohej jashtëzakonisht shumë.

Suella Braverman po bën lajme. Jo për herë të parë. Dhe jo për të fundit.

The post A po përballet Suella Braverman me shkarkimin? appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *