ALBUK TV LIVE

Rishi Sunak thotë se xhiron e Ruandës duhet të përfundojë (video)

Qeveria po prezanton legjislacionin e urgjencës për të shënuar Ruandën si një vend të sigurt, thotë kryeministri, pasi Gjykata e Lartë e Mbretërisë së Bashkuar vendosi se politika kryesore e azilit ishte e paligjshme.

Rishi Sunak tha se Mbretëria e Bashkuar po punonte për një traktat të ri me Ruandën pas vendimit të gjykatës.

Traktati do të mbrojë kundër largimit të azilkërkuesve nga Ruanda në vendin e tyre, tha ai.

“Duhet t’i japim fund garës” së sfidave ligjore, shtoi ai.

Krerët ligjorë po gërvishten se si mund të funksionojë legjislacioni i urgjencës

Shpallja e një vendi të sigurt nuk është njësoj si t’i dëshmosh një gjykate se është me të vërtetë – siç ka treguar Gjykata e Lartë.

Plani i diskutueshëm për të fluturuar azilkërkuesit në Ruanda dhe për t’i ndaluar ata të kthehen në MB – i cili tashmë ka kushtuar të paktën 140 milion £ – ka qenë subjekt i sfidave gjyqësore që kur u njoftua për herë të parë nga Boris Johnson në prill 2022.

Asnjë azilkërkues nuk është dërguar në Ruandë. Fluturimi i parë ishte planifikuar të niste në qershor 2022, por u anulua pas një ndërhyrjeje nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ).

Vendimi i fundit nga Gjykata e Lartë – gjykata më e lartë në MB – përcaktoi se plani në formën e tij aktuale ishte i paligjshëm.

Duke iu drejtuar gazetarëve në një konferencë për shtyp në Downing Street, zoti Sunak tha se traktati i ri dhe legjislacioni i urgjencës do të adresojnë shqetësimet dhe do të konfirmojnë se Ruanda ishte një vend i sigurt.

Por ai tha se plani mund të përballet me sfida të mëtejshme nga GJEDNJ.

“Ne duhet të jemi të sinqertë për faktin se edhe pasi Parlamenti të ketë ndryshuar ligjin këtu në shtëpi, ne ende mund të përballemi me sfida nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut në Strasburg,” tha ai.

“Unë nuk do të lejoj një gjykatë të huaj të bllokojë këto fluturime. Nëse gjykata e Strasburgut vendos të ndërhyjë kundër dëshirave të shprehura të Parlamentit, unë jam i përgatitur të bëj atë që është e nevojshme për të hequr fluturimet.”

Çështja ligjore kundër politikës varet nga parimi i “mos-kthimit” – që një person që kërkon azil nuk duhet të kthehet në vendin e tij të origjinës nëse një veprim i tillë do t’i vinte ata në rrezik dëmtimi – i cili përcaktohet si në Mbretërinë e Bashkuar ashtu edhe në atë ndërkombëtare. ligji për të drejtat e njeriut.

Në vendimin e tyre, gjyqtarët e Gjykatës së Lartë thanë se kishte “baza thelbësore” për të besuar se njerëzit e dëbuar në Ruandë mund të dërgoheshin më pas, nga qeveria e Ruandës, në vende ku ata do të ishin të pasigurt.

Traktati Z. Sunak tha se qeveria po punonte me Ruandën synon ta adresojë këtë, duke sugjeruar se qeveria e Ruandës do të premtojë se nuk do të dërgojë kurrë një refugjat të vërtetë atje ku ata kishin ikur.

Por ka shqetësime se Ruanda nuk do ta zbatonte këtë premtim.

Zoti Sunak po përballet me presionin nga një pjesë e rëndësishme e partisë së tij lidhur me imigracionin.

Ai ka premtuar të “bëjë atë që është e nevojshme” për të zbatuar politikën e Ruandës, por nuk është ende e qartë se sa larg do të shkojë.

Shumë presin që një traktat i ri të kundërshtohet në gjykata dhe deputetët konservatorë do të kërkojnë më shumë detaje se si ai mendon se mund të anashkalojë ligjet e të drejtave të njeriut dhe konventat ndërkombëtare.

Nëse zoti Sunak bën hapin duke thënë se Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut nuk zbatohet më për dërgimin e njerëzve në Ruandë, kjo do të trajtonte një pjesë të problemit të tij.

Por Gjykata e Lartë tha gjithashtu se tre ligje të veçanta britanike pengojnë.

Pra, qeverisë mund t’i duhet të ndryshojë të gjitha këto ligje – dhe kjo është një arritje e madhe për t’u arritur kur koha politike po mbaron.

Zakonisht duhen disa muaj që legjislacioni të miratohet, por me legjislacionin e urgjencës, qeveria mund të sigurohet që të ndodhë më shpejt.

Të gjitha fazat në Dhomën e Komunave mund të kryhen brenda një dite të vetme. E njëjta gjë është e vërtetë për Dhomën e Lordëve – megjithëse është shumë më e vështirë për qeverinë të detyrojë ritmin atje nëse përballet me kundërshtime.

Zoti Sunak tha se qeveria dëshironte që fluturimet për në Ruandë të niseshin deri në pranverën e ardhshme “siç ishte planifikuar”.

Por ai shmangu me kujdes fluturimet premtuese se do të niseshin përpara zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme, që pritet gjerësisht të mbahen vitin e ardhshëm.

Dështimi i politikës kryesore të imigracionit erdhi në një javë kur kryeministri shkarkoi sekretaren e tij të brendshme, Suella Braverman, e cila e kishte mbrojtur atë.

Ajo e kishte akuzuar atë se nuk kishte një plan alternativ ndaj politikës së Ruandës. Pas konferencës për shtyp, një aleat i zonjës Braverman tha: “Ky është një traktat që ai po e vendos në legjislacion – është thjesht një version tjetër i Planit A. Ai do të ngecë përsëri në gjykata.”

Sekretarja e Brendshme e laburistëve, Yvette Cooper, akuzoi Sunak se “bënte më shumë premtime dhe kërkonte më shumë tituj”.

Ministrat e kishin ditur se cilat ishin problemet me skemën 18 muaj më parë, tha ajo, duke shtuar “nëse mendonin se kjo ishte përgjigja, pse nuk e bënë shumë kohë më parë?”

Qeveria e Ruandës ka diskutuar me Gjykatën e Lartë, duke thënë se, ndërsa ishte një vendim për sistemin gjyqësor të Mbretërisë së Bashkuar, vendimi se Ruanda nuk ishte një vend i sigurt për azilkërkuesit ishte i pajustifikuar “duke pasur parasysh politikën mikpritëse të Ruandës dhe historikun tonë të kujdesit për të. refugjatë”.

Në vendimin e saj, Gjykata e Lartë tha se qeveria e Ruandës kishte hyrë në marrëveshjen me “mirëbesim”, por provat hodhën dyshime mbi “aftësinë e saj praktike për të përmbushur garancitë e saj, të paktën në afat të shkurtër”, për të rregulluar “mangësitë” në sistemin e saj të azilit dhe të shikojë përmes “shkallës së ndryshimeve në procedurë, mirëkuptim dhe kulturë që kërkohen”.

Një azilkërkues i tha BBC-së se ai falënderoi gjyqtarët “nga thellësia e zemrës sime” për vendimin e tyre, duke shtuar se “ata na trajtuan me njerëzim”.

Organizatat bamirëse, përfshirë Oxfam, e kanë mirëpritur vendimin e gjykatës dhe i kanë bërë thirrje qeverisë të shikojë politika alternative, duke përfshirë hapjen e më shumë rrugëve ligjore për ata që kërkojnë azil.

The post Rishi Sunak thotë se xhiron e Ruandës duhet të përfundojë (video) appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *