ALBUK TV LIVE

Epidemi misterioze ‘pneumonie’ në Kinë, simptomat dhe parandalimi

Një shpërthim misterioz pneumonie në Kinë ka çuar në një rritje masive të urgjencave në spital. Sipas Radios Kombëtare të Kinës, spitali i fëmijëve i Pekinit po viziton mesatarisht 7,000 pacientë në ditë.
Sipas njoftimeve, infeksioni që prek më së shumti fëmijët po shkakton inflamacion të mushkërive dhe ethe të larta tek individët e prekur, por simptoma të tjera si kolla mungojnë.

Ekspertët thonë se rritja e rasteve të kësaj ‘pneumonie të padiagnostikuar mund të jetë për shkak të një fenomeni të quajtur ‘borxhi i imunitetit’ pas heqjes së kufizimeve të bllokimit në sezonin e pikut të sëmundjeve respiratore.
Ekspertët dyshojnë se kjo sëmundje misterioze e ngjashme me gripin që gjendet në Pekin dhe provincën Liaoning të Kinës mund të jetë për shkak të viruseve të mëparshme si RSV, bakteret si Mycoplasma.

E rëndësishme për t’u vënë re është se të gjitha infeksionet virale nuk shkaktojnë domosdoshmërisht spektrin e plotë të simptomave të cilat ne i shoqërojmë me gripin e zakonshëm. Simptomat e zakonshme të ndonjë infeksioni viral janë ethet, me ose pa ftohje.
Kohët e fundit, ka pasur një rritje të rasteve të pneumonisë tek fëmijët, veçanërisht në disa zona të Kinës veriore, duke shkaktuar shqetësime që të kujtojnë ngjarjet në nëntor dhe dhjetor 2019. Megjithatë, ka njëfarë lehtësimi sipas një raporti të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Qeveria kineze ka sqaruar se këto raste i atribuohen patogjenëve të njohur si bakteret dhe viruset, duke përfshirë virusin e gripit, virusin sinkron të frymëmarrjes dhe disa raste të COVID.

Sipas raportit të OBSH-së, qeveria kineze ka identifikuar shkaqet e këtyre rasteve të pneumonisë, duke përjashtuar praninë e ndonjë virusi apo bakteri të ri. Si pasojë, nuk ka asnjë rrezik të menjëhershëm që situata të përhapet në nivel global.

Cilat janë simptomat e kësaj pneumonie misterioze?

“Pneumonia është një infeksion i mushkërive që prek një ose të dy mushkëritë që çojnë në mbushjen e qeseve të ajrit (alveoli) me ujë të shkaktuar nga bakteret, viruse si RSV- virus sinkron respirator, Adenovirus, Grip, Rhinovirus, COVID dhe baktere si pneumonia Mycoplasma.
Diagnostikohet në bazë të simptomave si kolla, vështirësia në frymëmarrje, ethe dhe të vjellat tek fëmijët dhe rrezet X të gjoksit. Kohët e fundit, ka pasur një rritje të rasteve të sëmundjeve të ngjashme me gripin tek fëmijët nga Pekini dhe provinca Liaoning e Kinës, të quajtura ‘pneumonia misterioze’, sepse shkaku është ende nën hetim. Mund të jetë ndonjë nga viruset para-ekzistuese si RSV, bakteret apo bakteret atipike si Mycoplasma.

The post Epidemi misterioze ‘pneumonie’ në Kinë, simptomat dhe parandalimi appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *