ALBUK TV LIVE

Aktivistët u arrestuan pasi Rokeby Venus shënjestroi

Nga Adriana Elgueta lajmet BBC

Dy protestues të Just Stop Oil janë arrestuar pasi xhami që mbronte pikturën Rokeby Venus në Galerinë Kombëtare në Londër u thye.

Policia Met tha se dy aktivistë janë arrestuar nën dyshimin se kanë shkaktuar dëme kriminale.

Just Stop Oil e quajti çiftin si Hanan, 22 dhe Harrison, 20, dhe tha se çekiçët e sigurisë ishin përdorur për të thyer xhamin.

Ndërkohë, policia tha se rreth 100 protestues të Just Stop Oil u arrestuan pasi marshuan ngadalë në rrugën në Whitehall.

Vepra e artit e vandalizuar, nga Diego Velazquez në vitet 1600, u shkatërrua më parë nga sufragetja Mary Richardson në 1914.

Pas incidentit të fundit, Just Stop Oil (JSO) tha: “Gratë nuk e morën votën duke votuar, është koha për vepra jo për fjalë. Është koha për të ndaluar vetëm naftën.

“Politika po na dështon. Ajo dështoi gratë në 1914 dhe po na dështon ne tani. Nafta dhe gazi i ri do të vrasin miliona. Nëse duam artin, nëse duam jetën, nëse duam familjet tona, duhet të ndalojmë vetëm naftën.”

Titulli i imazhit,Aktivistët e Just Stop Oil u arrestuan pasi morën pjesë në një marshim të ngadaltë në Whitehall

Kishte raporte se aktivistët kishin shënjestruar memorialin e Cenotafit – veprim që është kritikuar nga deputetët dhe kryetari i bashkisë – por grupi dhe policia i kanë mohuar këto pretendime.

Sadiq Khan dhe sekretarja e brendshme e laburistëve, Yvette Cooper, të dy thanë se shënjestrimi i monumentit ishte “i papranueshëm” në X postimet e fshira tani.

Nënkryetari i partisë konservatore, Lee Anderson tha se JSO “tani ishte mbërthyer në Cenotaph” ndërsa ai ndau një foto në faqen e mediave sociale X.

Aktivistët thanë se ishin zhvendosur në bazën e monumentit pasi mbyllën trafikun në Whitehall, një llogari e mbështetur nga një oficer në vendngjarje.

Policia Met konfirmoi se nuk kishte shkelje të lidhura me Cenotafin dhe asnjë protestues nuk ishte ngjitur në rrugë.

Ata shtuan se arrestimet u bënë për shkelje të seksionit 7 të Aktit të Rendit Publik në pika të ndryshme midis Sheshit Trafalgar, Sheshit të Parlamentit dhe afër Cenotafit.

Titulli i imazhit,Policia Met tha se arrestoi 40 protestues brenda 15 minutave nga mbërritja

Protestuesit që dështojnë të angazhohen me oficerët mund të arrestohen sipas seksionit shtatë të Ligjit për Rendin Publik të prezantuar këtë vit.

Ai thotë se një arrestim mund të bëhet nëse veprimet e tyre “ndërhyjnë në përdorimin ose funksionimin e çdo infrastrukture kombëtare kryesore në Angli dhe Uells”.

Qeveria tha se masat e reja nuk do të ndalojnë protestat, por “vetëm parandalojnë një pakicë të vogël individësh që të shkaktojnë përçarje serioze në jetën e përditshme të publikut”.

Titulli i imazhit, Aktivistët kanë mohuar se kanë shënjestruar monumentin e Cenotafit

Grupi i të drejtave të njeriut Liberty iu përgjigj arrestimeve, duke thënë: “Përdorimi i këtij pushteti të ri është një përshkallëzim i rrezikshëm i sulmit ndaj të drejtës për të protestuar, me protestuesit që mund të përballen me një vit burg për të mbrojtur atë në të cilën ata besojnë.

“Këto arrestime janë një përpjekje e qartë për të kriminalizuar njerëzit për ushtrimin e kësaj të drejte. Qeveria, në miratimin e këtyre ligjeve të reja, është përpjekur ta bëjë edhe më të vështirë për publikun qëndrimin në pushtet.”

Një seri protestash Just Stop Oil janë zhvilluar ditët e fundit, duke përfshirë të mërkurën kur më shumë se 30 persona u akuzuan pasi bllokuan rrugën Earl’s Court.

The post Aktivistët u arrestuan pasi Rokeby Venus shënjestroi appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *