ALBUK TV LIVE

Përqendrohuni te krimi ndërsa Rishi Sunak përcakton prioritetet në Fjalimin e Mbretit

Kryeministri Rishi Sunak ka vënë ligjin dhe rendin në qendër të fjalimit të Mbretit, ndërsa ai përcakton prioritetet e tij përpara zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme.

Dënime më të ashpra për kriminelët më të rëndë dhe masa për të detyruar shkelësit të paraqiten në bankën e të akuzuarve janë ndër ato që do të përfshihen në planet e qeverisë për vitin.

Laburistët thanë se qeveria sapo kishte ripaketuar idetë e shpallura më parë.

Dhe disa premtime të mëparshme të bëra nga konservatorët munguan dukshëm.

Ishte fjalimi i parë i mbretit në më shumë se 70 vjet, pas vdekjes së Mbretëreshës vitin e kaluar, dhe i pari i mbretit Charles si monark, megjithëse ai qëndroi në vend të nënës së tij në maj 2022.

Ishte gjithashtu i pari i Sunak si kryeministër – dhe mund të jetë i fundit i tij përpara zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme, të cilat priten vitin e ardhshëm dhe duhet të ndodhin deri në fund të janarit 2025.

Me konservatorët që mbeten pas laburistëve në sondazhe, zoti Sunak shpreson të shfaqë politikat kyçe dhe të tërheqë vija ndarëse me opozitën për të fituar mbi votuesit.

Megjithëse fjalimi është shkruar nga qeveria, ai mbahet nga monarku me një ton neutral, për të shmangur çdo shfaqje të mbështetjes politike.

Një ndalim me faza i pirjes së duhanit, reforma e sistemit të qiradhënies dhe një projekt-ligj për të siguruar që licencat për projektet e naftës dhe gazit në Detin e Veriut të jepen çdo vit ishin gjithashtu midis masave të përshkruara.

Por mbështetësit e një ndalimi të të ashtuquajturës terapi konvertimi për të ndryshuar orientimin seksual ose identitetin gjinor të dikujt – që është premtuar që nga viti 2018 – do të zhgënjehen që nuk përfshihet .

Nuk përmendet gjithashtu një projekt-ligj për të ndaluar importin e trofeve të gjuetisë në Britaninë e Madhe – një angazhim i manifestit konservator në zgjedhjet e fundit.

Titulli i imazhit,Kryeministri tradicionalisht ecën përkrah liderit të opozitës ndërsa deputetët hyjnë në dhomë për fjalimin e mbretit

Një fokus kryesor i fjalimit ishte mbajtja e publikut të sigurt dhe përmirësimi i drejtësisë për viktimat.

Planet përfshijnë një projekt-ligj, që mbulon Anglinë dhe Uellsin, për të zbatuar premtimet e kaluara për të siguruar që shkelësit që kryejnë vrasje me motive seksuale ose sadiste do të kalojnë pjesën tjetër të jetës së tyre në burg .

Do të kishte gjithashtu dënime më të ashpra për kujdesin e anëtarëve të bandës dhe ata që vrasin partnerin e tyre në fund të një marrëdhënieje.

Por me shumë burgje të mbipopulluara, ka plane që shumica e dënimeve prej më pak se 12 muajsh të pezullohen.

Kjo do të nënkuptonte se për krimet më pak të rënda, shkelësit mund të qëndrojnë jashtë burgut nëse respektojnë kërkesat e përcaktuara nga gjykata.

Projektligji i Drejtësisë Penale do të përfshijë masa për të bërë të qartë se “forca e arsyeshme” mund të përdoret për t’i bërë kriminelët të paraqiten në bankën e të akuzuarve, me shkelësit që refuzojnë t’u jepen dy vjet burg shtesë.

Ministrat njoftuan planet për një ligj të tillë në fillim të këtij viti, pas rasteve të profilit të lartë të shkelësve që refuzuan të paraqiteshin për dënimin e tyre si vrasësi i foshnjave Lucy Letby dhe Jordan McSweeney – i cili u dënua për vrasjen e Zara Aleena.

Projektligji do t’i japë gjithashtu policisë fuqinë për të hyrë në një ndërtesë pa një urdhër për sekuestrimin e mallrave të vjedhura nëse ata kanë prova të arsyeshme që sendi është brenda pronës – për shembull, nga një telefon celular i vjedhur që transmeton pozicionin e tij.

Masat e tjera të përcaktuara në fjalim përfshijnë:

Krijimi i një rregullatori për pesë nivelet më të mira të futbollit profesionist anglez për të “mbrojtur” të ardhmen e klubeve për të mirën e komuniteteve dhe tifozëve

Një kuadër i ri ligjor në Britaninë e Madhe për makinat vetë-drejtuese

Kompetencat e reja për Transportin për Londrën për të rregulluar taksitë me pedale në kryeqytet dhe “të merren me plagën e pedikatave të palicensuara”

Titulli i imazhit,Mbreti dhe Mbretëresha janë ulur në fronet e tyre në Dhomën e Lordëve për hapjen e shtetit

Kryeministri tha se fjalimi kishte të bënte me “marrjen e vendimeve afatgjata për të ndërtuar një të ardhme më të ndritshme për vendin tonë”.

Zoti Sunak po kërkon të paraqesë veten si një ndryshim i qartë nga paraardhësit e tij, pavarësisht 13 viteve të një qeverie konservatore, duke nënvizuar masat duke përfshirë planet për të hequr gradualisht shitjen e cigareve në Angli .

Megjithatë, lideri laburist Sir Keir Starmer tha se fjalimi ofronte vetëm “suva ngjitëse” dhe ishte “një plan për më shumë të njëjtat”.

Ai shtoi se nuk ofronte “asnjë ndryshim” në shërbimet publike ose krizën e kostos së jetesës.

Pati gjithashtu përpjekje për t’i ngritur kurthe politike laburistëve.

Për shembull, një projekt-ligj i ri do t’i detyronte ministrat të drejtojnë një raund licencimi të naftës dhe gazit çdo vit – diçka që normalisht ndodh gjithsesi.

Duke lexuar fjalimin, Mbreti, i cili ka mbrojtur më parë çështjet mjedisore, tha se masa do të ndihmonte kalimin e vendit në zero neto deri në vitin 2050 “pa shtuar barra të panevojshme për familjet”.

Laburistët kanë thënë se do të respektojnë licencat ekzistuese për projektet e dhëna përpara zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme, por nuk do të lejojnë asnjë të re nëse fitojnë pushtetin.

Çdo votim mbi projektligjin mund të jetë i ndërlikuar për Laburistët, të cilët kanë parë ndarje të brendshme mbi këtë çështje.

Me pak kohë për të miratuar legjislacionin e ri përpara zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme, rreth një e treta e rreth 20 projektligjeve janë bartur nga sesioni parlamentar i vitit të kaluar ose janë publikuar më parë në një formë.

Udhëheqësi i Lib Dem Sir Ed Davey akuzoi qeverinë se ishte “jashtë kontaktit dhe pa ide”, duke thënë se fjalimi dështoi të adresonte çështjet përfshirë koston e jetesës, NHS dhe ndotjen e ujërave të zeza.

Udhëheqësi i SNP Westminster Stephen Flynn tha se qeveria nuk kishte ndërmarrë hapa që ai tha se mund të rriste rritjen ekonomike, duke përfshirë më shumë migrim.

Disa premtime të mëparshme janë zbutur gjithashtu.

Fjalimi përfshinte një premtim për ta bërë më të lirë dhe më të lehtë për qiramarrësit blerjen e pronës së tyre të lirë dhe për të trajtuar “shfrytëzimin e miliona pronarëve të shtëpive nëpërmjet tarifave të shërbimit ndëshkues”.

Por projektligji do të ndalonte vetëm qiratë në Angli dhe Uells për shtëpi të reja , jo banesa – të cilat përbëjnë rreth 70% të shtëpive me qira.

Sekretari i Strehimit Michael Gove kishte premtuar më parë se do të anulonte sistemin e qiradhënies, që do të thotë se disa pronarë shtëpish duhet të paguajnë tarifa të shtrenjta për mirëmbajtjen dhe qiranë e tokës.

Ndërkohë, Projektligji i Reformës së Qiramarrësve, i cili përfshin një ndalim të premtuar prej kohësh për “dëbimet pa faj” në Angli do të vazhdojë rrugëtimin e tij nëpër Parlament.

Megjithatë, qeveria ka thënë se ndalimi do të hyjë në fuqi vetëm pasi të reformohet sistemi gjyqësor .

Një propozim nga Sekretarja e Brendshme Suella Braverman për të kufizuar përdorimin e çadrave nga personat që flenë keq në Angli dhe Uells nuk u përfshi në fjalim.

Megjithatë, një burim pranë zonjës Braverman këmbënguli se ai nuk ishte hequr , pavarësisht reagimeve nga organizatat bamirëse për të pastrehët, partitë opozitare dhe disa konservatorë.

The post Përqendrohuni te krimi ndërsa Rishi Sunak përcakton prioritetet në Fjalimin e Mbretit appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *