ALBUK TV LIVE

Letrat nga Lufta Shtatëvjeçare u hapën 250 vjet më vonë

Letrat e konfiskuara nga Marina Mbretërore e Britanisë përpara se të arrinin te marinarët francezë gjatë Luftës Shtatë Vjecare janë hapur për herë të parë.

Të shkruara në vitet 1757-1758, ato u dërguan nga njerëzit e dashur për ekuipazh në një anije luftarake franceze, por nuk arritën kurrë.

Prof Renaud Morieux, i cili zbuloi letrat, tha se ato kishin të bënin me “përvojat universale njerëzore”.

Lufta Shtatë Vjecare ishte një betejë kryesisht midis Britanisë dhe Francës për kontrollin e Amerikës së Veriut dhe Indisë.

Ai përfundoi me Traktatin e Parisit, i cili i dha Mbretërisë së Bashkuar përfitime të konsiderueshme.

Prof Morieux, një akademik i Universitetit të Kembrixhit, zbuloi koleksionin e 104 letrave nga Arkivi Kombëtar në Kew, dhe tha se ishte “goditëse sa afër arritën” për të arritur marrësit e tyre të synuar në bordin e Galatee.

Administrata postare franceze i çoi ato në porte të shumta në Francë për të tentuar dërgimin, por dështuan.

Galatee u kap nga britanikët në rrugën e saj nga Bordeaux në Quebec në 1758.

Pasi mësuan se anija ishte në duart e britanikëve, autoritetet franceze i dërguan letrat në Angli, ku ato iu dorëzuan marinës dhe përfunduan në ruajtje.

Zyrtarët e Admiralitetit Britanik menduan se letrat nuk kishin asnjë rëndësi ushtarake.

Prof Morieux tha se ai kërkoi vetëm të shikonte kutinë në arkiva “nga kurioziteti” përpara se t’i zbulonte ato.

“E kuptova se isha personi i parë që lexova këto mesazhe shumë personale që kur u shkruan,” tha ai.

“Përfituesit e tyre të synuar nuk e patën atë shans. Ishte shumë emocionues,” tha Prof Morieux, gjetjet e të cilit u botuan në revistën “Annales. Histoire, Sciences Sociales”.

Prof Morieux identifikoi çdo anëtar të ekuipazhit prej 181 personash të Galatee, me letra drejtuar një të katërtës së tyre – ai gjithashtu kreu kërkime gjenealogjike për burrat dhe korrespondentët e tyre.

Ato përfshijnë një letër nga Marie Dubosc drejtuar burrit të saj, togerit të parë të anijes, Louis Chambrelan.

Ajo ka shkruar: “Mund ta kaloja natën duke të shkruar… Unë jam gruaja jote besnike përgjithmonë.

“Natën e mirë miku im i dashur. Është mesnatë. Mendoj se është koha për të pushuar.”

Studiuesit thonë se ajo nuk e dinte se ku ishte burri i saj apo se anija e tij ishte kapur nga britanikët.

Ai nuk e mori letrën e saj dhe ata nuk u takuan më, me Dubosc që vdiq vitin e ardhshëm në Francën veriore.

Chambrelan u kthye në Francë dhe u martua përsëri në 1761.

Në një letër tjetër, Anne Le Cerf i tha bashkëshortit të saj Jean Topsent, një nënoficer: “Mezi pres të të zotëroj”.

“Këto letra kanë të bëjnë me përvojat universale njerëzore, ato nuk janë unike për Francën apo shekullin e 18-të,” tha Prof Morieux.

“Ato zbulojnë se si ne të gjithë përballemi me sfidat e mëdha të jetës.”

“Kur jemi të ndarë nga njerëzit e dashur nga ngjarje jashtë kontrollit tonë, si pandemia apo luftërat, ne duhet të gjejmë se si të qëndrojmë në kontakt, si të qetësojmë, të kujdesemi për njerëzit dhe të mbajmë gjallë pasionin.

“Sot kemi Zoom dhe WhatsApp. Në shekullin e 18-të, njerëzit kishin vetëm letra, por ajo për të cilën shkruanin është shumë e njohur.”

The post Letrat nga Lufta Shtatëvjeçare u hapën 250 vjet më vonë appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *