ALBUK TV LIVE

Vdekjet në kanal: Qeveria urdhëron hetimin për mbytje masive

Qeveria ka urdhëruar një hetim të pavarur për mbytjen masive të emigrantëve në Kanalin Anglez.

Të paktën 27 persona, përfshirë një grua shtatzënë dhe tre fëmijë, vdiqën kur një varkë u mbyt në vitin 2021.

Sekretari i Transportit Mark Harper tha se një hetim do të shqyrtonte rrethanat e vdekjeve për t’u dhënë familjeve të viktimave qartësinë që meritonin.

Ai vjen pasi një hetim mbi incidentin më vdekjeprurës të anijes me emigrantë në Mbretërinë e Bashkuar bëri dy rekomandime.

Një raport nga Dega e Hetimit të Aksidenteve Detare (MAIB) tha se reagimi i urgjencës së Mbretërisë së Bashkuar ishte penguar nga mungesa e avionëve të dedikuar për të kryer mbikëqyrjen ajrore të ngushticës së Doverit.

Andrew Moll, kryeinspektori i aksidenteve detare, tha se varka të shumta ishin përpjekur të kalonin Dover Straight natën e fundosjes – 24 nëntor – dhe shumë prej tyre kishin bërë thirrje fatkeqësie.

Ka qenë, tha ai, “jashtëzakonisht sfiduese” për rojet bregdetare të kuptojnë se sa varka po përpiqeshin të kalonin, vendndodhjet e tyre dhe nivelet e ankthit.

Z. Moll shtoi: “Ndërsa ritmi i trajtimit të anijeve të emigrantëve u rrit, gjendja e anijes së goditur u maskua dhe, për fat të keq, viktimat nuk u gjetën derisa u vunë re nga një anije peshkimi që kalonte më vonë atë ditë.”

Titulli i imazhit,Shërbimet e urgjencës morën pjesë në operacionin e shpëtimit në të dy anët e Kanalit

Raporti i MAIB thotë gjithashtu se roja bregdetare kishte staf të pamjaftueshëm në bazë për të lidhur informacionin që merrnin nga thirrjet e shumta emergjente të bëra gjatë natës. Ai tha se kjo mund të ketë kontribuar në supozimin e gabuar se njerëzit në bordin e varkës ishin shpëtuar nga Forca Kufitare.

Moll tha se incidenti kishte ardhur në një kohë kur reagimi i Mbretërisë së Bashkuar ndaj krizës së emigrantëve po evoluonte, por që raporti pranoi se ndryshime të rëndësishme ishin bërë që atëherë.

MAIB tha se duke grumbulluar 33 emigrantë në varkë, njerëzit që lehtësuan tentativën e kalimit i kishin vënë pasagjerët në rrezik të lartë.

Raporti zbuloi gjithashtu se anija e përdorur nga migrantët për të bërë kalimin ishte “krejtësisht e papërshtatshme”.

Është bërë një rekomandim për Agjencinë Detare dhe të Rojës Bregdetare dhe Forcën Kufitare për të zhvilluar procedura për të siguruar që mbikëqyrja efektive e ngushticës së Doverit është e mundur kur asetet e aviacionit nuk janë të disponueshme.

Gjithashtu u rekomandua që Roja Bregdetare të punonte me autoritetet franceze për të përmirësuar transferimin e informacionit gjatë kalimeve të emigrantëve.

Titulli i imazhit,Kalimet vazhduan pas incidentit

Katër persona janë ende të zhdukur pas fundosjes dhe vetëm dy kanë shpëtuar.

Sekretari i transportit tha: “Çdo ditë, qindra reagues të guximshëm nga rojet bregdetare HM dhe agjenci të tjera të Mbretërisë së Bashkuar, duke përfshirë vullnetarë, janë gati për t’iu përgjigjur rreth orës çdo operacioni të kërkimit dhe shpëtimit që përfshin anije të vogla në Kanal.

“Hetimi që kam njoftuar sot do të lejojë një hetim të plotë dhe të pavarur për rrethanat e vdekjeve, në vijim të raportit të MAIB.”

Në një deklaratë, roja bregdetare tha se ajo punoi në kushtet më sfiduese të imagjinueshme për të shpëtuar jetë dhe tragjedia ishte një kujtesë e shkallës së detyrës me të cilën u përball.

Autoritetet franceze refuzuan të marrin pjesë në hetimin fillestar.

Titulli i imazhit,Policia franceze patrulloi plazhet pranë Calais pas mbytjes masive

The post Vdekjet në kanal: Qeveria urdhëron hetimin për mbytje masive appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *