ALBUK TV LIVE

Lufta në Ukrainë: Vendasit detyrohen të marrin pasaportat ruse, thuhet në raport

Nga Vitaly Shevchenko Monitorimi i BBC

Kremlini ka nisur një fushatë të gjerë për të detyruar ukrainasit në territoret e pushtuara të bëhen rusë, ka gjetur një hetim.

Ukrainasve u mohohet kujdesi shëndetësor dhe lëvizja e lirë nëse nuk marrin nënshtetësinë ruse, sugjerojnë provat.

Bashkimi Evropian i Transmetuesve (EBU), një aleancë e mediave të shërbimit publik duke përfshirë BBC-në, intervistoi refugjatët për hetimin.

Ata folën për propagandë të pamëshirshme pro-ruse në tokat e pushtuara.

Një refugjate nga territoret e pushtuara, Larysa, i tha Rrjetit të Gazetarisë Hulumtuese të EBU se një prej shoqeve të saj nuk iu dha insulinë për diabetin e saj – një pjesë kyçe e trajtimit – derisa ajo aplikoi për një pasaportë ruse.

Një shoqe tjetër duhej të bëhej shtetase ruse që t’i trajtohej krahu i thyer, tha Larysa.

Rrjeti i Gazetarisë Hulumtuese EBU

Pensionet nuk ofrohen pa pasaporta ruse, ushqimi nuk sigurohet pa pasaporta ruse dhe shërbimet mjekësore nuk mund të diskutohenLarysarefugjat ukrainas

Ajo foli gjithashtu për lloje të tjera presioni që detyrojnë ukrainasit të asimilohen si rusë.

“Pensionet nuk jepen pa pasaporta ruse, ushqimi nuk jepet pa pasaporta ruse dhe shërbime mjekësore nuk bëhet fjalë. Ka shumë postblloqe në rrugë. Dhe sa herë që ju ndalojnë, ju kontrollojnë dokumentet dhe më pas thonë ata nuk do t’ju lejojnë të kaloni pa pasaportë ruse herën tjetër.

“Kështu që njerëzit duhet t’i marrin këto letra. Sepse nëse dikush, le të themi, ka lopë në një fshat dhe shet qumësht në një tjetër, është e pamundur të lëvizë midis fshatrave.”

Rrëfimi i Larysa-s për presionin për të marrë pasaporta ruse vërtetohet nga refugjatë të tjerë, si Lyudmyla (jo emri i saj i vërtetë) nga pjesa e pushtuar e rajonit të Zaporizhzhia.

“Kur shkon në spital duhet të kesh një pasaportë ruse. Nëse nuk ke pasaportë ruse, ata nuk do të të trajtojnë. Nëse drejton makinën tënde dhe patrulla të ndalon, dhe nuk ke një ruse. Pasaporta, thjesht mund të të heqin makinën. Kështu që njerëzit detyrohen t’i marrin ato. Pensionistët detyrohen të marrin pasaporta ruse për të marrë pensione. Është çështje mbijetese.”

Titulli i imazhit,Autoritetet thuhet se po u mohojnë ukrainasve kujdesin shëndetësor dhe lirinë e lëvizjes, nëse nuk marrin pasaporta ruse

Në të kaluarën, Rusia u dorëzoi pasaporta banorëve të rajoneve të shkëputura gjeorgjiane të Abkhazisë dhe Osetisë së Jugut, dhe më vonë i përdori ato si pjesë e justifikimit të saj për pushtimin e Gjeorgjisë në vitin 2008.

Kurrikula ruse

Por Lyudmyla dhe shoqja e saj Oksana (gjithashtu jo emri i saj i vërtetë) thonë se arsyeja kryesore pse ata lanë shtëpitë e tyre ishte sepse fëmijët e tyre po detyroheshin të studionin kurrikulën e shkollës ruse.

“Ne u provokuam të largoheshim nga hapja e një shkolle ruse dhe na detyroi të shkonim atje. Ata na thanë se nëse nuk i linim fëmijët tanë të shkonin atje, do të na merrnin fëmijët dhe do të na privonin nga të drejtat prindërore. .

“Kur i dërgoni fëmijët në shkollë duhet të keni pasaportë ruse, nëse nuk keni pasaportë ruse fëmija juaj do të ketë probleme dhe ju do të keni probleme.

“Çfarë problemesh? Do t’ju hiqen të drejtat prindërore. Ata do t’i marrin fëmijët tanë dhe kaq – do të mbeteni pa fëmijë,” thotë Lyudmyla.

Titulli i imazhit,Lyudmyla ka të afërm që ende jetojnë nën pushtimin rus dhe ka frikë se mos identifikohet

Më herët në vitin 2023, Rusia zbuloi libra të rinj shkollorë që synojnë të justifikojnë pushtimin e saj në Ukrainë. Ata e portretizojnë në mënyrë të rreme Ukrainën si një shtet agresiv të drejtuar nga ekstremistët nacionalistë dhe të manipuluar nga Perëndimi, i cili dyshohet se e përdor vendin si një “dash” kundër Rusisë.

Oksana thotë se u largua edhe sepse kishte frikë se djali i saj 20-vjeçar do të thirrej në ushtrinë ruse dhe do të detyrohej të luftonte me ukrainasit.

Propaganda

Historiani Artem Petryk ishte në qytetin jugor të Khersonit kur u pushtua nga rusët midis shkurtit dhe nëntorit 2022. Ai përshkroi përpjekjet e përbashkëta të autoriteteve ruse për të ndikuar në zemrat dhe mendjet e popullsisë vendase.

Rrjeti i Gazetarisë Hulumtuese EBU

Ata prezantuan kurrikulën e shkollës ruse, veçanërisht kursin e historisë, dhe u përpoqën të impononin botëkuptimin e RusisëArtem PetrykHistorian

“Që në ditët e para të okupimit, ata morën kontrollin e televizionit dhe filluan transmetimin e radios ruse. Kishte një rrymë falsifikimesh për Ukrainën dhe Perëndimin. Ajo lavdëroi ushtrinë ruse dhe shtetin rus.

“Dhe kudo në qytet ata vendosën tabela me portrete të carëve rusë, komandantëve dhe kishte slogane që thoshin se Kherson është një qytet me një histori ruse, Rusia është këtu përgjithmonë, etj.

“Ata u përpoqën të imponojnë identitetin rus përmes hapësirës publike. Ata shënuan ditët e flamurit rus, ditët e Rusisë, vendosën tabela dhe, natyrisht, u përpoqën të vendosnin kontrollin mbi shkollën. Ata futën kurrikulën e shkollës ruse, veçanërisht historinë. natyrisht, dhe u përpoq të impononte botëkuptimin e Rusisë”, thotë zoti Petryk.

Larysa i përshkruan përpjekjet e rusifikimit nga autoritetet okupuese si një armë tjetër të përdorur nga Rusia.

“Kjo është njësoj si armët – jo ato që gjuajnë, por ato morale. Ndonjëherë këto armë morale dhembin më shumë se një automatik. Sepse automatikët qëllojnë një herë dhe bëhet, por ato morale të shtypin çdo ditë. Kjo është shumë e vështirë,” thotë Larysa.

The post Lufta në Ukrainë: Vendasit detyrohen të marrin pasaportat ruse, thuhet në raport appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *