ALBUK TV LIVE

Fondi i mbështetur nga Abu Dhabi është gati të marrë përsipër Telegrafin

Një fond investimi i mbështetur nga Abu Dhabi është gati të marrë kontrollin e gazetës Telegraf dhe revistës Spectator.

RedBird IMI tha se kishte rënë dakord të jepte kredi për të shlyer borxhet e pronarëve të mëparshëm të botimit, familjes Barclay, që do t’i nxirrte titujt nga marrja në dorëzim.

Nëse marrëveshja miratohet, atëherë shefi ekzekutiv i Redbird IMI, ish-shefi i CNN, Jeff Zucker, do të drejtonte biznesin.

Megjithatë, çdo marrëveshje ka të ngjarë të përballet me një shqyrtim të ngushtë rregullator.

Vjen pesë muaj pasi Telegraph dhe Spectator u morën nga banka Lloyds pasi ajo kërkonte të rikuperonte borxhet e vëllezërve Barclay.

Lloyds nisi një proces shitjeje të biznesit për të rikuperuar më shumë se 1 miliard £ që ishte e pazgjidhur.

Megjithatë, të hënën fondi i investimeve, i cili është një sipërmarrje e përbashkët midis firmës amerikane RedBird Capital dhe International Media Investments (IMI) të Abu Dhabi, konfirmoi se kishte arritur një marrëveshje me Barclays.

Kjo do të shihte shlyerjen e borxheve që i detyroheshin Lloyds-it dhe titujt e lajmeve të hequra nga administrimi.

RedBird IMI do t’i japë Barclays 600 milion £, të siguruara kundrejt botimeve, me IMI gjithashtu duke siguruar një hua me madhësi të ngjashme kundrejt aseteve të tjera në pronësi të Barclay.

Sipas kushteve të marrëveshjes, Redbird ka të drejtë të kthejë huanë e siguruar ndaj Telegraph dhe Spectator në kapital, që do t’i jepte kontrollin e titujve.

Një zëdhënës tha se planifikonte “të ushtronte këtë opsion në një mundësi të hershme”.

Ofertues të tjerë të interesuar për publikimet po kërkojnë qartësi nëse procesi i ankandit do të vazhdojë ende. Ata po eksplorojnë gjithashtu opsione ligjore për të siguruar që mbështetësit e Gjirit të RedBird IMI t’u nënshtrohen të njëjtave nivele të kontrollit rregullator të cilave do t’u ishin nënshtruar ofertat e tyre.

BBC kupton se Sekretarja e Kulturës dhe Medias, Lucy Frazer, ka zhvilluar sot diskutime me palë të tjera të interesuara për këtë çështje.

‘Ndikimi material’

Të dielën, gjashtë deputetë konservatorë i shkruajtën zëvendëskryeministrit Oliver Dowden dhe sekretarëve të biznesit dhe kulturës për të ngritur shqetësimet se si oferta e RedBird IMI mund të ndikojë në sigurinë kombëtare dhe lirinë e shtypit.

Ata thanë se International Media Investments ishte në pronësi të Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, një anëtar i familjes mbretërore të Emirateve dhe zëvendëskryeministër i Emirateve të Bashkuara Arabe.

Deputetët shkruan: “Ndikimi material mbi një gazetë kombëtare cilësore që i kalon një sundimtari të huaj në çdo kohë duhet të ngrejë shqetësime, por duke pasur parasysh kontekstin aktual gjeopolitik, një marrëveshje e tillë duhet të hetohet.”

Në deklaratën e saj, Redbird IMI tha se pas kalimit të pronësisë, menaxhimin e titujve do ta merrte vetëm RedBird Capital. Ai shtoi se International Media Investments “do të jetë vetëm një investitor pasiv”.

Ai shtoi: “RedBird IMI është plotësisht i përkushtuar për të ruajtur ekipin ekzistues editorial të botimeve Telegraph dhe Spectator dhe besojnë se pavarësia editoriale për këta tituj është thelbësore për mbrojtjen e reputacionit dhe besueshmërisë së tyre.”

Emra të tjerë janë lidhur me Telegraph dhe Spectator që kur janë nxjerrë në shitje, duke përfshirë investitorin e GB News Sir Paul Marshall, botuesin e Daily Mail DMGT dhe botuesin gjerman Axel Springer.

The post Fondi i mbështetur nga Abu Dhabi është gati të marrë përsipër Telegrafin appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *