ALBUK TV LIVE

Fondacioni Botëror i Qëndrueshmërisë zgjeron habitatin natyror të lemurëve në pyllin Maromizaha të Madagaskarit

Fondacioni Botëror i Qëndrueshmërisë (WSF), krahu jofitimprurës i Organizatës Botërore të Qëndrueshmërisë (organizata udhëheqëse globale e qëndrueshmërisë), ka mbledhur mbi 2,500 euro në iniciativën e tij të parë të financimit nga njerëzit që synon të shpëtojë Lemurët e rrezikuar në Madagaskar.
Projekti Lemur menaxhohet nga U Onlus dhe është një bashkëpunim midis Fondacionit Botëror të Qëndrueshmërisë, Mikut të Tokës dhe Universitetit të Torinos. WSF po e mbështet projektin duke krijuar ndërgjegjësim dhe duke mbledhur fonde.
Nisma u zhvillua me qëllimin kryesor për të mbledhur fonde përmes platformës crowdfunding – ideaginger.it të Shoqatës Ginger, për të lehtësuar mbjelljen e rreth dhjetë mijë pemëve në pesë hektarë tokë pyjore; duke zgjeruar shtëpinë e Ravinës dhe lemurëve të tjerë të Maromizaha.

Dita Botërore e Lemurit shënohet të premten e fundit të tetorit të çdo viti, vëzhgimi i këtij viti bie më 27 tetor 2023. Fondacioni Botëror i Qëndrueshmërisë e përkujton këtë ditë duke shpallur mbledhjen e suksesshme të fondeve për Projektin Lemur, duke tejkaluar buxhetin e synuar me 120%.

Me 98% të specieve lemur të kërcënuar nga zhdukja dhe 31% të rrezikuara në mënyrë kritike, arritja rekord e Fondacionit Botëror të Qëndrueshmërisë e bërë e mundur përmes donacioneve dashamirëse, do të mundësojë mbjelljen e 10,000 pemëve në pyllin Maromizaha të Madagaskarit. Projekti është vendosur të japë një kontribut të rëndësishëm në ruajtjen e jetëve të grupit më të rrezikuar të gjitarëve në botë, duke rivendosur habitatin e lemurëve të kënduar.

Për më tepër, komuniteti lokal do të angazhohet përmes iniciativës së Fondacionit Botëror të Qëndrueshmërisë. Konkretisht, dhjetë gra do të përfshihen në aktivitetet e grumbullimit të farave brenda pyllit dhe do të shpërblehen. Teknikët, fshatarët dhe studentët fqinjë Maromizaha do të marrin pjesë gjithashtu në aktivitete për të mbështetur procesin e ripyllëzimit.

Nisma do të zbatohet në tre faza: së pari, mbledhja e farave që do të mbillen dhe ngritja e pesë fidanishteve. Së dyti, për mbjellje do të angazhohen teknikë fidanishtesh dhe së fundi do të monitorohet rritja e pemëve të mbjella. Projekti pritet të realizohet brenda tetë deri në dhjetë muaj, dhe një kohëzgjatje maksimale prej një viti. Çmime të tilla si ilustrimet, kalendarët, adoptimi i një foshnje lemur dhe Karta e Besnikërisë ‘Sustainable Friends’ e Fondacionit Botëror të Qëndrueshmërisë fitohen nga donatorët. Bamirësit më bujarë janë shpërblyer duke zgjedhur një emër për këlyshët e fituar dhe do të marrin foto ndërsa rriten.

Iniciativa e suksesshme për mbledhjen e fondeve për vajzat e Fondacionit Botëror të Qëndrueshmërisë, është dëshmi e komunitetit të kujdesshëm dhe të përkushtuar që përbën WSF. Si rezultat i kësaj, jo vetëm që do të mbillen 10,000 pemë në pyllin Maromizaha, shtëpia e Ravinës (Indri Indri), por edhe dhjetëra njerëz nga komuniteti lokal do të fuqizohen.

Fondacioni Botëror i Qëndrueshmërisë u krijua në vitin 2022 dhe është i përkushtuar të sigurojë mbrojtjen e mjedisit duke promovuar një kulturë të zhvillimit të qëndrueshëm. Friend of the Earth®️ është një projekt i Organizatës Botërore të Qëndrueshmërisë (WSO), i themeluar për të ruajtur burimet e planetit, për të rivendosur habitatet kritike dhe për të mbrojtur speciet e rrezikuara me anë të certifikimit, shtrirjes dhe projekteve të përqendruara në qëndrueshmëri globalisht.

Në Ditën Botërore të Lemurit, na kujtohet nevoja për të punuar së bashku për të shpëtuar ‘Xhevahirët e Madagaskarit’ nga zhdukja. Në pritje të një të ardhmeje shpresëdhënëse për Lemurët përmes iniciativës së WSF për të ruajtur Pyllin Maromizaha, Fondacioni Botëror i Qëndrueshmërisë ju uron Gëzuar Ditën Botërore të Lemurëve!

The post Fondacioni Botëror i Qëndrueshmërisë zgjeron habitatin natyror të lemurëve në pyllin Maromizaha të Madagaskarit appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *