ALBUK TV LIVE

Biden mbron kujtesën e tij në një fjalim të befasishëm pas raportit të prokurorit special

Presidenti thotë se “kujtesa ime është mirë” pasi raporti për rastin e dokumenteve të klasifikuara e quan atë “i moshuar me kujtesë të dobët”

Joe Biden mbajti një fjalim të shkurtër të minutës së fundit të enjten pasi një raport nga departamenti i drejtësisë vuri në pikëpyetje aftësinë e tij për të kujtuar ngjarjet dhe faktet kryesore, ndërkohë që e liroi atë nga akuzat penale për trajtimin e materialeve shumë të klasifikuara.

Në fjalët e tij të zjarrta, ai u përpoq të theksonte se mori pjesë në një intervistë pesë orëshe për hetimin në ditët pas sulmit të 7 tetorit ndaj Izraelit, kur ai ishte i pushtuar nga shqetësimet urgjente. “Isha në mes të trajtimit të një krize ndërkombëtare,” tha ai.

Ai lexoi gjithashtu një pjesë nga raporti që detajonte dallimin midis trajtimit të dokumenteve nga ai me atë të Donald Trump. Ish-presidenti veçanërisht udhëzoi njerëzit në rrethin e tij që të errësonin dhe zhvendosnin dokumentet në rezidencën e tij private në Mar-a-Lago.

“Kujtesa ime është e mirë,” i tha Biden gjithashtu një gazetari kur merrte pyetje. Megjithatë, Biden bëri një gabim në komentet e tij, duke gabuar Meksikën dhe Egjiptin, në një përgjigje ndaj një pyetjeje mbi konfliktin Izrael-Gaza.

Hetimi njëvjeçar nga këshilltari i posaçëm Robert Hur u përqëndrua në mbajtjen e pahijshme nga Biden të dokumenteve shumë të klasifikuara nga koha e tij si senator dhe si zëvendëspresident i Barack Obamës.

Hur, një republikan, zbuloi se Biden “me dashje” i mbajti dhe zbuloi materialet, duke përfshirë dokumente rreth politikës ushtarake dhe të jashtme në Afganistan. Raporti përfshin fotografi të dokumenteve brenda një kutie kartoni të dëmtuar në garazhin e shtëpisë së tij në Delaware. Në fjalimin e tij, Biden e quajti idenë se ai mban me dashje dokumentet “mashtruese dhe thjesht të gabuara”.

Ndër arsyet që Hur dha për të mos ngritur akuza ishte një shqetësim që juristët nuk do të besonin se Biden i mbante me vetëdije dokumentet. Avokati i posaçëm iu referua në mënyrë eksplicite kujtesës “të kufizuar dukshëm” të 81-vjeçarit – një temë ndezëse në zgjedhjet e këtij viti – duke përfshirë paaftësinë e tij për të kujtuar se në cilin vit vdiq djali i tij Beau.

“Ne kemi konsideruar gjithashtu se, në gjyq, zoti Biden ka të ngjarë të paraqitet para një jurie, siç bëri gjatë intervistës sonë me të, si një burrë dashamirës, ​​me qëllime të mira, i moshuar me kujtesë të dobët,” shkroi Hur.

“Bazuar në ndërveprimet tona të drejtpërdrejta dhe vëzhgimet e tij, ai është dikush për të cilin shumë juristë do të duan të identifikojnë dyshimin e arsyeshëm. Do të ishte e vështirë të bindësh një juri që duhet ta dënojë atë – deri atëherë një ish-president tashmë në të tetëdhjetat – për një krim të rëndë që kërkon një gjendje mendore të vullnetit.”

Në një letër të shkruar për Hur, të datës në fillim të kësaj jave dhe të përfshirë në raport, këshilltari special i presidentit Richard Sauber dhe avokati personal Bob Bauer kundërshtuan gjuhën e këshilltarit special.

Ata shkruan: “Ne nuk besojmë se trajtimi i raportit për kujtesën e Presidentit Biden është i saktë apo i përshtatshëm. Raporti përdor një gjuhë shumë paragjykuese për të përshkruar një dukuri të zakonshme mes dëshmitarëve: mungesën e kujtimit të ngjarjeve të vjetra.

“Komente të tilla nuk kanë vend në një raport të Departamentit të Drejtësisë, veçanërisht ai që në paragrafin e parë njofton se asnjë akuzë penale nuk është ‘e garantuar’ dhe se ‘provat nuk vërtetojnë fajësinë e zotit Biden.”

Duke iu drejtuar një konference për çështjet e grupit demokratik të Dhomës së Përfaqësuesve në Leesburg, Virxhinia, të enjten, Biden theksoi anën pozitive të raportit. “Unë isha veçanërisht i kënaqur që pashë këshilltarin e lartë special të bënte të qartë se ka dallime të mëdha midis këtij rasti dhe Donald Trump,” tha ai. “Përfundimi është se avokati special në rastin tim vendosi të mos ecë përpara për çdo akuzë. Kjo çështje tani është mbyllur.”

Por publikimi i raportit ka të ngjarë të luajë në zgjedhjet e ashpra të kontestuara në SHBA të vitit 2024, me republikanët të gatshëm të hidhen në çdo kritikë ndaj presidentit. Donald Trump po hetohet gjithashtu për mbajtje të pahijshme të dokumenteve të klasifikuara në resortin e tij Mar-a-Lago në Florida.

Dokumentet e Biden përfshinin një memo të shkruar me dorë për presidentin e atëhershëm Obama në vitin 2009, duke kundërshtuar një rritje të planifikuar të trupave në Afganistan dhe shënime të shkruara me dorë në lidhje me informimet e inteligjencës dhe takimet e sigurisë kombëtare, thuhet në raport.

Të dhëna të ndjeshme u gjetën në 2022 dhe 2023 në shtëpinë e Biden në Delaware dhe në një zyrë private që ai përdori midis shërbimit të tij në administratën e Obamës dhe bërjes president.

Sipas raportit të Hur, Biden i tha një shkrimtari që punonte në kujtimet e tij gjatë një bisede në shkurt të vitit 2017 në një shtëpi që po merrte me qira në Virxhinia se ai “sapo kishte gjetur të gjitha gjërat e klasifikuara poshtë”.

Hur identifikoi disa arsye pse ai nuk e akuzoi Biden, duke përfshirë se dokumentet mund të ishin marrë në shtëpinë e tij gjatë kohës që ai ishte nënpresident, kur ai kishte autoritetin për të mbajtur dokumente të tilla

The post Biden mbron kujtesën e tij në një fjalim të befasishëm pas raportit të prokurorit special appeared first on ALBUK UK NEWS.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *