ALBUK TV LIVE

Donald Trump dëshmon: Shkëndijat fluturojnë ndërsa ish-presidenti merr qëndrim në çështjen e mashtrimit civil në Nju Jork

Përmbledhje:

Donald Trump ka dëshmuar në një gjykatë të Nju Jorkut, ndërsa ai lufton një gjyq për mashtrim civil që kërcënon perandorinë e tij të pasurive të paluajtshme

Ai u përplas në mënyrë të përsëritur me gjyqtarin, i cili u kërkoi avokatëve të Trump të ‘kontrollonin klientin tuaj’ gjatë një sërë shkëmbimesh të nxehta.

Ish-presidenti akuzohet se ka fryrë masivisht vlerën e pronave me mbi 2 miliardë dollarë (1.65 miliardë £) për të siguruar kredi të favorshme.

Humbja e gjyqit mund të rezultojë në një gjobë prej 250 milionë dollarësh, një ndalim të Trumpit të bëjë biznes në shtetin e tij të origjinës dhe humbjen e kontrollit të pronave ikonike si Trump Tower.

Gjykatësi tashmë ka vendosur që Trump ka fryrë ndjeshëm vlerën e pronave të tij

Trump dhe djemtë e tij të rritur kanë mohuar akuzat se kanë falsifikuar të dhënat e biznesit dhe kanë kryer mashtrime sigurimesh, mes pretendimeve të tjera

Nga Madeline Halpert & Chloe Kim, në gjykatë dhe Bernd Debusmann lajmet BBC

Ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, u përplas në mënyrë të përsëritur me një gjykatës ndërsa dëshmonte në Nju Jork në një gjyq për mashtrim civil që kërcënon perandorinë e tij të pronës.

Një gjykatës i zemëruar Arthur Engoron i tha zotit Trump se seanca dëgjimore në Manhattan nuk ishte një tubim politik.

Prokurori i Përgjithshëm i Nju Jorkut po kërkon një gjobë prej 250 milionë dollarësh (202 milionë £) dhe kufizime të rënda në biznesin familjar.

Gjykatësi Engoron ka vendosur tashmë se Organizata Trump ka kryer mashtrim.

Prokurorët pretendojnë se Trump, djemtë e tij të rritur Eric dhe Donald Jr dhe drejtues të tjerë të Organizatës Trump kanë fryrë asetet e kompanisë për të siguruar kredi të favorshme.

Gjyqi do të përcaktojë se cilat dënime duhet të shqiptohen.

Në gjykatë të hënën, prokurorët filluan duke marrë në pyetje zotin Trump për kompaninë e tij, ku mbahen asetet e saj dhe për vlerësimin e pronave të saj.

Trump u përgjigj nganjëherë me komente të gjata në lidhje me pasurinë e paluajtshme dhe pse ai investoi në të, duke shkaktuar qortime nga gjyqtari Engoron.

Në një moment gjyqtari tha: “Ju lutemi përgjigjuni pyetjeve, jo fjalime.

“Disa nga përgjigjet tuaja nuk u përgjigjen pyetjeve.”

Shikoni: Trump sulmon prokurorët përpara se të dëshmojë dhe e quan gjyqin ‘ligj politik’

Trump më vonë i tha gjykatës: “Jam i sigurt se gjyqtari do të vendosë kundër meje, sepse ai gjithmonë vendos kundër meje”.

Gjykatësi Engoron ia ktheu: “Mund të më sulmoni në çfarëdo mënyre që dëshironi, por ju lutem përgjigjuni pyetjeve.”

Gjykatësi më vonë pyeti avokatin e zotit Trump, Christopher Kise: “Zoti Kise, a mund ta kontrolloni klientin tuaj? Ky nuk është një tubim politik, kjo është një sallë gjyqi”.

“Ju lutem ta kontrolloni”, shtoi gjyqtari. “Nëse nuk mundesh, unë do ta bëj.”

Më vonë, Kise tha se me zotin Trump “është shumë më efikase të dëgjosh dhe të marrësh gjithçka”. Një avokat në ekipin e Prokurorit të Përgjithshëm qeshi.

Zëri i gjyqtarit Engoron u ngrit ndërsa i tha një tjetër avokateje mbrojtëse, Alina Habba: “Jo, nuk jam këtu për të dëgjuar atë që ai ka për të thënë. Unë jam këtu për ta dëgjuar atë t’u përgjigjet pyetjeve. Ulu tashmë.”

Pasdite, gjyqtari iu referua zotit Trump si një “rekord të thyer”.

Ashtu si dy djemtë e tij në dëshminë e tyre javën e kaluar, Trump tha se ishin kontabilistët e Organizatës Trump që mbanin përgjegjësinë për raportet financiare.

“Gjithçka që bëra ishte të autorizoja dhe u dhashë njerëzve gjithçka që ishte e nevojshme që kontabilistët të bënin deklaratën”, tha Trump.

Ai gjithashtu kërkoi të kundërshtonte pretendimet se pronat e kompanisë ishin mbivlerësuar.

Në vend të kësaj, zoti Trump argumentoi se ato ishin të nënvlerësuara dhe bankat ishin “të entuziazmuar” për t’i dhënë atij kredi.

Ai tha se resorti i tij Mar-a-Lago në Florida dhe disa nga fushat e tij të golfit vlejnë më shumë sesa kishte çmimin e tij dhe ishin të përforcuara nga marka e tij personale, megjithëse ai pretendoi se vlera e markës së tij nuk ishte faktorizuar kurrë në pasqyrat financiare.

Në fund të dëshmisë së mëngjesit, Trump e quajti Prokuroren e Përgjithshme të Nju Jorkut Letitia James një “hak politik”, duke e vënë në pah në sallën e gjyqit.

“Unë mendoj se kjo është një gjueti shtrigash politike dhe asaj duhet t’i vijë turp për veten,” tha ai për prokurorin, zyra e të cilit e ngriti çështjen. “Kjo është e kundërta e mashtrimit. Mashtrimi është ajo.”

Letitia James: “Ai do ta quajë këtë një gjueti shtrigash”

Trump dhe gjyqtari Engoron ishin të dy më të përmbajtur pasdite.

Si gjykata e majtë, ish-presidenti e cilësoi sërish çështjen si “mashtrim”.

Ai shtoi se besonte se dëshmia e tij “shkoi shumë mirë”.

“Ai [çështja] nuk duhet të ishte ngritur kurrë dhe është një rast që duhet të pushohet menjëherë,” tha Trump.

Renato Mariotti, një ish-prokuror federal, i tha BBC-së se përgjigjet agresive të zotit Trump tregojnë se ekipi i tij ligjor beson se “ata tashmë kanë humbur”.

“Ata po përpiqen të rrotullohen ose të shtojnë një ngjyrë në një rezultat shumë të keq,” tha Mariotti.

Një tjetër ish-prokuror federal Mitchell Epner, tha se gjyqtari Engoron mund ta kishte mbajtur zotin Trump në shpërfillje të gjykatës për sjelljen e tij në qëndrimin e dëshmitarit.

Gjykatësi tashmë e ka gjobitur zotin Trump me 10,000 dollarë (8,082 £) për komentet e bëra jashtë gjykatës muajin e kaluar.

Trump u shfaq për herë të fundit vullnetarisht në gjykatë në fund të tetorit për të parë një ish-avokat të tij, Michael Cohen, të dëshmonte se zoti Trump e kishte drejtuar atë që t’i bënte doktor pasqyrave financiare.

Vajza e ish-presidentit, Ivanka, pritet të japë dëshmi të mërkurën.

Çështja civile në Nju Jork është një nga disa betejat ligjore në të cilat është përfshirë zoti Trump.

Ai gjithashtu përballet me katër padi penale – dy për përpjekjet e tij të supozuara për të përmbysur rezultatet e zgjedhjeve të vitit 2020, një për trajtimin e dokumenteve të klasifikuara dhe një tjetër për kontabilitet të rremë që përfshin paratë e heshtura.

The post Donald Trump dëshmon: Shkëndijat fluturojnë ndërsa ish-presidenti merr qëndrim në çështjen e mashtrimit civil në Nju Jork appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *