ALBUK TV LIVE

“Izraeli nuk mund ta pushtojë Gazën”- Blinken: Është e qartë! Në fund të kësaj lufte mund të ketë nevojë për një tranzicion. Për çfarë po flet sekretari amerikan i shtetit?

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha të mërkurën se është “e qartë se Izraeli nuk mund të pushtojë Gazën”, por “mund të ketë nevojë për një periudhë tranzicioni në fund të konfliktit” midis Izraelit dhe Hamasit.

Përmendja e diplomatit të lartë amerikan për një “periudhë tranzicioni” erdhi si përgjigje ndaj komenteve të kryeministrit Benjamin Netanyahu, i cili në fillim të kësaj jave tha se Izraeli do të ketë “përgjegjësinë e përgjithshme të sigurisë” në Gaza për një “periudhë të pacaktuar” pas përfundimit të luftës me Hamasin.

Blinken tha se kishte dëgjuar nga zyrtarët izraelitë se “ata nuk kanë qëllim të ripushtojnë Gazën dhe të mbajnë kontrollin e Gazës”.

Në një kundërshtim të nënkuptuar ndaj komenteve të Netanyahut, Blinken parashtroi shprehimisht kushtet e Shteteve të Bashkuara për “paqe dhe siguri të qëndrueshme” në Gaza pas luftës, duke theksuar se territori i saj nuk duhet të zvogëlohet ose pushtohet.

“Është e domosdoshme që populli palestinez të jetë qendror për qeverisjen në Gaza, dhe në Bregun Perëndimor gjithashtu, dhe përsëri, ne nuk shohim një riokupim”, tha Blinken në një konferencë shtypi pas takimit të ministrave të jashtëm të G7 në Tokio.

“Pyetja e vetme është, a ka ndonjë periudhë tranzicioni që mund të jetë e nevojshme? Dhe cilët mund të jenë mekanizmat që mund të vendosni për këtë për t’u siguruar që ka siguri. Por ne jemi shumë të qartë se nuk ka riokupim, ashtu siç jemi shumë të qartë se nuk ka zhvendosje të popullsisë palestineze”, tha ai.

“Siç e kemi thënë më parë, ne duhet të shohim dhe të arrijmë, në fakt, unitetin e qeverisjes kur bëhet fjalë për Gazën dhe Bregun Perëndimor, dhe në fund të fundit për një shtet palestinez”, tha Blinken.

The post “Izraeli nuk mund ta pushtojë Gazën”- Blinken: Është e qartë! Në fund të kësaj lufte mund të ketë nevojë për një tranzicion. Për çfarë po flet sekretari amerikan i shtetit? appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *