ALBUK TV LIVE

Oksidi i azotit: Mbajtja e gazit të qeshur bëhet e paligjshme

Posedimi i oksidit të azotit, i njohur gjithashtu si NOS, është kthyer në një vepër penale në MB.

Tashmë e kategorizuar si një drogë e klasit C, posedimi i gazit për të qeshur për “efektet psikoaktive” do të dënohet deri në dy vjet burg.

Qeveria thotë se ndalimi do të luftojë sjelljen antisociale dhe do të reduktojë dëmtimin në shëndetin e përdoruesve.

Ekspertët paralajmëruan më parë kundër një ndalimi duke thënë se do të ishte në disproporcion me nivelin e dëmit që shkakton.

Oksidi i azotit – i cili shkakton eufori, por mund të dëmtojë sistemin nervor – është një nga barnat rekreative më të përdorura nga 16 deri në 24 vjeç.

Sipas rregullave të reja, ata që gjenden në posedim të paligjshëm të drogës tani mund të përballen me një dënim me burg ose gjobë të pakufizuar, deri në 14 vjet për furnizim ose prodhim.

Në fillim të këtij viti, ekspertët rivlerësuan rrezikun e oksidit të azotit dhe nuk rekomanduan një ndalim.

Ashpërsimi i ligjit mund të ketë “pasoja të rëndësishme të padëshiruara”, tha Këshilli Këshillimor për Keqpërdorimin e Drogave, duke përfshirë përdoruesit që nuk kërkojnë ndihmë mjekësore.

Por qeveria vendosi të mos ndiqte këshillën, duke thënë se “ka të drejtë dhe pritet të marrë një pamje më të gjerë dhe të marrë parasysh faktorë të tjerë të rëndësishëm”.

Ai citoi grupe që abuzonin me drogën në hapësira publike, duke rezultuar në grumbuj bombolash të hedhura. Ka pasur gjithashtu disa vdekje të lidhura me incidentet e drejtimit të drogës.

Titulli i imazhit,Halima, jo emri i saj i vërtetë, është i varur nga përdorimi i NOS

Oksidi i azotit përdoret në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, por Birmingham ka një nga normat më të larta të pranimit në spital në vend për dëmet e shkaktuara prej tij.

Një dokumentar i ri i BBC Three zbuloi se përdoruesit atje kanë kaluar përtej kapsulave të vogla të argjendit të oksidit të azotit që gjenden shpesh në ulluqe të mbeturinave në qytete, në bombola më të mëdha të madhësisë së ushqimit.

Një markë, Smartwhip, e përdorur në mënyrë legjitime për të ajrosur kremin dhe salcat në restorante, po u shitet në mënyrë të fshehtë të varurve në dyqanet qoshe. Të rinjtë u filmuan duke fryrë balona me NOS në makina në lëvizje, për të mos u parë.

“Ne u rritëm si muslimanë. Çdo formë dehjeje është jo jo,” thotë punonjësi i komunitetit Naveed Sadiq.

Ai gjen qindra bombola Smartwhip çdo javë dhe thotë se përdorimi i NOS është një çështje e veçantë në komunitetin e tij. “Nuk është si kanabisi apo alkooli – me këtë askush nuk e di, është i pagjurmueshëm. Pak qesh dhe kthehesh në shtëpi.”

Megjithatë, pasi përdori shumë NOS për një vit, Aliu duhej të dërgohej në rehabilitim.

“Ajo ju “ngrin” trurin,” thotë ai. “Jam errësuar nga marrja e aq shumë oksidit të azotit saqë jam zgjuar pas një ore, dy orësh.

“Ti je vazhdimisht i lodhur, nuk isha në gjendje të haja ushqim, nuk munda të bëja dush – kisha humbur të gjithë pavarësinë time. Zhurma prej pesë sekondash nuk ia vlen ajo që i është bërë jetës sime tani.”

Çfarë i bën oksidi i azotit në trup?

Sipas faqes së internetit të informacionit për barnat Frank, përdorimi i niveleve të ulëta të oksidit të azotit rezulton në:

Dhimbje koke të forta dhe marramendje

Paaftësia për të “menduar drejt”

Ndjenja të shkurtra, por intensive të paranojës

Përdoruesja e zakonshme Halima, jo emri i saj i vërtetë, thotë se oksidi i azotit është “një nga gjërat më të varura, më të këqija” që ajo ka hasur ndonjëherë. Ajo përshkruan se ishte aq e varur nga gazi sa përfundoi duke thithur “tullumbace pas tullumbace pas tullumbace”.

“Arriti në pikën ku ne kishim ndalur për të shkuar të merrnim një ushqim ushqimor ose diçka të tillë dhe… Unë haja dhe pastaj hipja në tullumbace dhe pastaj haja dhe pastaj hipja në balonë.”

Titulli i imazhit,Dr David Nicholl sheh pacientë me shenja të dëmtimit neurologjik për shkak të përdorimit të tepruar të NOS

Dr David Nicholl thotë se pacientët vijnë tek ai me ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë, ose vështirësi në ecje, pasi thithin gazin.

Përdorimi intensiv dhe i shpeshtë i gazit për të qeshur mund të çojë në mungesë të vitaminës B12 e cila mund të shkaktojë dëme neurologjike, sugjerojnë studimet shkencore.

Dr Nicholl thotë se kjo është për shkak se kur oksidi i azotit privon trupin nga vitamina B12, “izolimi” rreth palcës kurrizore dëmtohet, që do të thotë “sinjalet elektrike nuk udhëtojnë siç duhet poshtë nga truri, përmes palcës kurrizore te nervat tuaja”.

Duke shpallur ndalimin, ministri i krimit dhe policimit Chris Philp tha se abuzimi i oksidit të azotit ishte i rrezikshëm për shëndetin e njerëzve.

“Sot po u dërgojmë një sinjal të qartë të rinjve se ka pasoja për keqpërdorimin e drogës. Si përdoruesit ashtu edhe tregtarët do të përballen me forcën e plotë të ligjit për veprimet e tyre,” shtoi ai.

The post Oksidi i azotit: Mbajtja e gazit të qeshur bëhet e paligjshme appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *