ALBUK TV LIVE

Skulpturat më të famshme të të gjitha kohërave

Skulpturat kanë qenë një pjesë jetike e historisë njerëzore për mijëra vjet. Nga qytetërimet e lashta deri në kohët moderne, ato janë përdorur për të përshkruar perëndi, heronj, njerëz të zakonshëm dhe madje edhe objekte. Nga “Davidi” i Mikelanxhelo-s tek “Porta e Reve” të Anish Kapoor-it, këto skulptura ikonike janë vepra përcaktuese të epokave dhe krijuesve të tyre.

Venusi i Willendorf, 28,000–25,000 pes – E zbuluar në Austri në vitin 1908, kjo figurë e vogël e një gruaje është gdhendur nga një gur gëlqeror olitik dhe i lyer me okër të kuq. Tani është i ekspozuar në Muzeun e Historisë Natyrore në Vjenë, Austri.

Busti i Nefertitit, 1345 pes – E zbuluar për herë të parë në vitin 1912 brenda rrënojave të Amarnës, kjo skulpturë ka qenë një simbol i bukurisë femërore që atëherë. Një përfaqësim i mbretëreshës Nefertiti, besohet se ajo sundoi si faraone për një kohë pas vdekjes së Akhenaten, ose si bashkëregjente e Tutankhamun. Disa egjiptologë besojnë se ajo ishte në të vërtetë nëna e mbretit Tut!

Diskobolus nga Myron, 460-450 pes – “Myron’s Discobolus” është një skulpturë e lashtë greke që është bërë një nga veprat më ikonike të artit të antikitetit klasik. Statuja origjinale prej bronzi për fat të keq humbi, por është e njohur përmes kopjeve të shumta romake.

Laocoön dhe djemtë e tij, shekulli i 2-të para Krishtit –Një nga pjesët më të famshme të skulpturës së antikitetit romak, “Laocoön dhe Bijtë e Tij” u zbulua në Romë në 1506 dhe u zhvendos në Vatikan, ku qendron edhe sot e kësaj dite. Skulptura përshkruan priftin trojan Lakun “Laocoön” dhe djemtë e tij Antiphantes dhe Thymbraeus duke u sulmuar nga gjarpërinjtë e detit.

Fitorja me flatra e Samotrakës, shekulli II pes – E gërmuar në ishullin grek të Samothracës nga Charles Champoiseau në 1863, kjo kryevepër qëndron në Muzeun e Luvrit. Ndërsa Greqia kërkon kthimin e skulpturës.

“Pietà” nga Mikelanxhelo, 1498–1499 -E vendosur në Vatikan, kjo statujë mbresëlënëse prej mermeri përshkruan Marinë duke mbajtur trupin e pajetë të Jezusit pasi ai u kryqëzua. Konsiderohet si një vepër kryesore e skulpturës italiane të Rilindjes.

“David” nga Mikelanxhelo, 1501-1504 –Kjo kryevepër nga Rilindja Italiane është 5.17 metra e lartë. E bërë prej mermeri. I porositur nga Opera del Duomo për Katedralen e Firences, Davidi përshkruan fitoren e tij mbi Goliathin. Në 1873, ajo u zhvendos në Galerinë Akademia dhe një kopje u instalua në vendndodhjen e saj origjinale.

Perseu me kokën e Medusës, 1804–1806 – Canova konsiderohet të jetë një nga skulptorët më të mëdhenj të fundit të shekullit të 18-të. Interpretimi i tij në mermer i heroit mitik grek Perseus, i cili mishëron stilin neoklasik, është në fakt një nga dy versionet. E para qëndron në Vatikan në Romë, ndërsa tjetra qëndron në Gjykatën Evropiane të Skulpturës së Muzeut Metropolitan të Artit të Nju Jorkut.

The post Skulpturat më të famshme të të gjitha kohërave appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *