ALBUK TV LIVE

Gjykata më e lartë e Britanisë vendos të mërkurën mbi planin e qeverisë për të dërguar azilkërkues në Ruandë

Gjykata më e lartë e Britanisë do të vendosë të mërkurën nëse plani i qeverisë për të dërguar azilkërkues në Ruandë është i ligjshëm, duke i dhënë një shtysë apo goditje një politike qendrore kontestuese të administratës së kryeministrit Rishi Sunak.

Pesë gjyqtarë në Gjykatën e Lartë të Mbretërisë së Bashkuar do të japin një vendim mbi përpjekjen e qeverisë konservatore për të rrëzuar një vendim të gjykatës më të ulët që bllokoi dëbimet.

Qeveria tha se kishte përgatitur “opsione për skenarë të mundshëm” – një fitore, një humbje ose një vendim të përzier.

Saga filloi kur Britania dhe Ruanda nënshkruan një marrëveshje në prill të vitit 2022 për të dërguar disa migrantë që mbërrijnë në Mbretërinë e Bashkuar si lajkatarë ose me varka të vogla përgjatë Kanalit Anglez në vendin e Afrikës Lindore, ku kërkesat e tyre për azil do të përpunoheshin. Ata që u jepej azil do të qëndronin në Ruandë në vend që të ktheheshin në MB.

Qeveria e Britanisë argumenton se politika do t’i pengojë njerëzit të rrezikojnë jetën e tyre duke kaluar një nga korsitë më të ngarkuara të transportit në botë dhe do të thyejë modelin e biznesit të bandave të kontrabandës me njerëz.

Politikanët e opozitës, grupet e refugjatëve dhe organizatat e të drejtave të njeriut thonë se plani është joetik dhe i pazbatueshëm.

Askush nuk është dërguar në Ruandë pasi plani është argumentuar në gjykata. Fluturimi i parë i dëbimit u ndalua në minutën e fundit në qershor 2022 kur ndërhyri Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut.

Në dhjetor, Gjykata e Lartë në Londër vendosi se plani i Ruandës është i ligjshëm , por se qeveria duhet të marrë parasysh rrethanat individuale të çdo rasti përpara se të vendosë dikë në aeroplan.REKLAMIM

Gjykata e Apelit në qershor mbështeti një sfidë të azilkërkuesve nga vende si Siria, Vietnami dhe Irani. Gjykata vendosi se plani ishte i paligjshëm, sepse Ruanda nuk është një “vend i tretë i sigurt” dhe ekzistonte rreziku që migrantët e dërguar atje të ktheheshin në vendet e origjinës nga ata kishin ikur.

Kjo u kundërshtua në Gjykatën e Lartë nga qeveria, e cila argumentoi në një seancë dëgjimore muajin e kaluar se kishte vlerësuar plotësisht rreziqet dhe do të siguronte që qeveria e Ruandës t’i bindet marrëveshjes së saj për të mbrojtur të drejtat e emigrantëve.

Vendimi i së mërkurës do të jetë fundi i rrugës në gjykatat britanike, por pala humbëse mund të kërkojë të apelojë në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Perspektiva e veprimeve të mëtejshme ligjore do të thotë se dëbimet nuk ka gjasa të fillojnë për javë apo edhe muaj edhe nëse qeveria fiton të mërkurën.

Pjesa më e madhe e Evropës dhe SHBA-së po luftojnë me mënyrën më të mirë për t’u përballur me emigrantët që kërkojnë strehim nga lufta, dhuna, shtypja dhe ngrohja e planetit që ka sjellë thatësirë ​​dhe përmbytje shkatërruese.

Mbretëria e Bashkuar pranon më pak azilkërkues se shumë vende evropiane, duke përfshirë Gjermaninë, Francën dhe Italinë. Mijëra emigrantë nga e gjithë bota udhëtojnë në Francën veriore çdo vit me shpresën për të kaluar Kanalin. Sunak është zotuar të “ndalojë varkat”.REKLAMIM

Më shumë se 27,300 migrantë kanë kaluar Kanalin këtë vit, me totalin e vitit në rrugën e duhur për të qenë më pak se 46,000 që bënë udhëtimin në vitin 2022. Qeveria thotë se kjo tregon se qasja e saj e ashpër po funksionon, megjithëse të tjerë citojnë faktorë duke përfshirë motin.

Politika e Ruandës u mbrojt nga ish- sekretarja e Brendshme Suella Braverman , e cila u shkarkua nga Sunak të hënën për një seri deklaratash të papërmbajtshme që devijuan nga linja e qeverisë. Në javët para shkarkimit të saj, ajo i përshkroi emigrantët si një “uragan” i drejtuar për në Britani, e quajti të pastrehët një “zgjedhje të stilit të jetesës” dhe akuzoi policinë se ishte shumë e butë me protestuesit pro-palestinezë.

Braverman ka bërë thirrje që Mbretëria e Bashkuar të largohet nga Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe gjykata e saj nëse plani i Ruandës bllokohet. Largimi i saj e bën këtë më pak të mundshme.

Një vendim gjykate kundër qeverisë do të jetë një provë e Sekretarit të ri të Brendshëm James Cleverly në ditën e tij të tretë në detyrë.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar thotë se synon të arrijë marrëveshje të ngjashme deportimi me vendet e tjera nëse plani i Ruandës ka sukses. Ai argumenton se disa vende të tjera evropiane po shqyrtojnë ide të ngjashme, me Bashkimin Evropian duke eksploruar ngritjen e qendrave të përpunimit në kufijtë e bllokut për të kontrolluar njerëzit kur ata mbërrijnë.

Italia së fundmi arriti një marrëveshje me Shqipërinë që vendi ballkanik të strehojë dhe përpunojë përkohësisht disa nga mijëra emigrantë që arrijnë në brigjet italiane.

Megjithatë, ndryshe nga plani i Mbretërisë së Bashkuar, udhëtimi nuk do të ishte njëkahësh. Azilkërkuesit e suksesshëm do të fillonin një jetë të re në Itali, jo në Shqipëri.

The post Gjykata më e lartë e Britanisë vendos të mërkurën mbi planin e qeverisë për të dërguar azilkërkues në Ruandë appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *