ALBUK TV LIVE

Kabineti i Izraelit miraton marrëveshjen për lirimin e pengjeve gjatë pauzës së luftimeve

Përmbledhje

Kabineti i Izraelit ka miratuar një marrëveshje me Hamasin për të siguruar lirimin e 50 pengjeve që mbahen në Gaza

Pengët do të lirohen pas një pauze katër-ditore në luftime, thuhet në një deklaratë nga zyra e kryeministrit izraelit.

Sipas marrëveshjes, lirimi i çdo 10 pengjesh shtesë do të zgjasë pauzën e luftimeve me një ditë

Marrëveshja u miratua nga kabineti i Izraelit pas një takimi të gjatë që u zhvillua në orët e para të së mërkurës

Para takimit, kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu tha se përpjekjet e luftës do të vazhdojnë edhe nëse arrihet një marrëveshje pengjesh.

Izraeli filloi të sulmojë Gazën pasi luftëtarët e Hamasit kaluan kufirin më 7 tetor, duke vrarë 1200 njerëz dhe duke marrë peng më shumë se 200 të tjerë.

Ministria e shëndetësisë e Gazës e drejtuar nga Hamasi thotë se më shumë se 14,000 njerëz – duke përfshirë më shumë se 5,000 fëmijë – janë vrarë në fushatën e Izraelit.

Deklarata e plotë e Izraelit për marrëveshjen e pengjeve

Ja deklarata e plotë nga zyra e kryeministrit të Izraelit:

“Qeveria e Izraelit është e detyruar të kthejë në shtëpi të gjithë pengjet.

“Sonte qeveria ka miratuar skemën e fazës së parë të arritjes së këtij qëllimi, sipas të cilit të paktën 50 pengje – gra dhe fëmijë – do të lirohen gjatë katër ditëve, gjatë të cilave do të bëhet një pauzë në luftime.

“Lirimi i çdo 10 pengjesh shtesë do të rezultojë në një ditë shtesë në pauzë.

“Qeveria e Izraelit, IDF [ushtarakët izraelite] dhe shërbimet e sigurisë do të vazhdojnë luftën për të kthyer në shtëpi të gjithë pengjet, për të përfunduar eliminimin e Hamasit dhe për të siguruar që nuk do të ketë asnjë kërcënim të ri për shtetin e Izraelit nga Gaza”.

Hamasi thotë se 150 palestinezë do të lirohen nga burgjet izraelite sipas marrëveshjes

Ne kemi dëgjuar nga Izraeli për marrëveshjen e pengjeve të nënshkruar nga kabineti pak më parë. Hamasi ka lëshuar gjithashtu një deklaratë për marrëveshjen.

Deklarata, e publikuar përmes Qendrës së Informacionit Palestinez, e cila përmban deklaratat zyrtare të grupit, tha se 50 pengjet do të liroheshin në këmbim të 150 grave dhe fëmijëve palestinezë që mbaheshin në burgjet izraelite.

Marrëveshja gjithashtu do të lejojë qindra kamionë që transportojnë ndihma humanitare, furnizime mjekësore dhe karburant të hyjnë në Gaza, sipas Hamasit.

Deklarata shtoi se Izraeli tha se nuk do të sulmonte apo arrestonte askënd në Gaza gjatë pauzës së luftimeve.

Dhe tha se gjatë pauzës katër-ditore, trafiku ajror do të ndalet plotësisht në Gazën jugore dhe do të ndalet për gjashtë orë në ditë, nga ora 10:00 deri në orën 16:00 me kohën lokale, në veri të Gazës.

Hamasi, i konsideruar si një grup terrorist nga shumë vende, përfshirë Britaninë e Madhe dhe SHBA-në, rrëmbeu rreth 240 njerëz nga Izraeli gjatë sulmeve të tij brutale më 7 tetor.

Marrëveshja është krijuar për të inkurajuar më shumë lirim pengjesh

Yolande Knell

Korrespondent i Lindjes së Mesme, në Jerusalem

Kjo marrëveshje e shumëpritur sapo është nënshkruar.

Ndërsa fillimisht lejon që 50 gra dhe fëmijë pengje të lirohen në grupe nga Hamasi në këmbim të një pauze katër-ditore në luftime, marrëveshja duket se është strukturuar për të inkurajuar lirime të mëtejshme.

Nxitja është një pauzë më e gjatë në luftime: “Lirimi i çdo 10 pengjesh shtesë do të rezultojë në një ditë shtesë në pauzë”, thuhet në deklaratën e qeverisë izraelite.

Kjo klauzolë është e rëndësishme për familjet e pengut, disa prej të cilëve më kishin thënë se nuk donin të shihnin një marrëveshje të pjesshme.

Pritet gjithashtu që 50 pengjet që do të lirohen do të jenë ata me shtetësi izraelite ose shtetas të dyfishtë.

SHBA pret që më shumë se 50 pengje të lirohen

Matt Murphy

Gazetari i drejtpërdrejtë, në Uashington DC

Më shumë tani për atë konferencë nga një zyrtar i lartë amerikan.

Ata thonë se SHBA parashikon që numri i pengjeve që do të lirohen “do të jetë më shumë se 50, por thjesht nuk dua të vendos një numër”.

“Por mënyra se si është strukturuar marrëveshja është se ajo nxit shumë lirimin e të gjithëve,” u thanë ata gazetarëve të enjten.

Në këmbim të lirimit, zyrtari tha se Izraeli “do të lirojë një numër të burgosurish palestinezë”.

The post Kabineti i Izraelit miraton marrëveshjen për lirimin e pengjeve gjatë pauzës së luftimeve appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *