ALBUK TV LIVE

Paga minimale do të rritet në 11,44 £ në orë

Rritja vlen 1800 £ për punëtorët me kohë të plotë, thotë Kryesekretarja e Thesarit, Laura Trott

Paga minimale do të rritet me më shumë se një paund në 11.44 £ në orë nga prilli i vitit të ardhshëm.

Paga minimale, e njohur zyrtarisht si Paga Kombëtare e Jetesës, aktualisht është 10,42 £ në orë për punëtorët mbi 23 vjeç.

Por kancelari Jeremy Hunt ka vendosur që norma do të zbatohet gjithashtu për 21 dhe 22-vjeçarët për herë të parë.

Kjo do të thotë që një punëtor me kohë të plotë 23 vjeç me pagë do të merrte një rritje prej 1800 £ në vit. Një 21-vjeçar do të shihte një rritje efektive vjetore prej 2300 £.

Ndryshimi i politikës vjen përpara deklaratës së vjeshtës të zotit Hunt, e cila do të shohë kancelarin të përshkruajë vendimet më të fundit të qeverisë për taksat dhe shpenzimet.

Hunt tha në konferencën e Partisë Konservatore në tetor se paga minimale ishte vendosur të rritet mbi 11 £ në prill, por rritjet e konfirmuara përfaqësojnë një rritje prej 9.8% për mbi 23 vjeç në vitin e kaluar dhe një rritje prej 12.4% për punëtorët e moshës 22 dhe 22 vjeç dhe 21.

Paga minimale aktuale për ata të moshës 21-22 vjeç është 10,18 £ në orë.

Paga minimale kombëtare e veçantë për 18-20-vjeçarët do të rritet gjithashtu në 8,60 £ në orë nga 7,49 £, që do të thotë në total, rritja e pagave mbi inflacionin do të përfitojë 2,7 milionë punëtorë me pagë të ulët.

Praktikantët do të kenë gjithashtu një rritje, me një rritje të pagës për orë mbi 20%, duke shkuar nga 5,28 £ në 6,40 £ në orë.

Kancelarja pranoi plotësisht propozimet nga Komisioni i Pagave të Ulëta, i cili këshillon qeverinë për pagën minimale, duke thënë se objektivi i konservatorëve për t’i dhënë fund pagës së ulët duke e ngritur pagën e jetesës në dy të tretat e masës së të ardhurave mesatare. tani ishte takuar.

“Paga Kombëtare e Jetesës ka ndihmuar në përgjysmimin e numrit të njerëzve me paga të ulëta që nga viti 2010, duke u siguruar që puna të paguhet gjithmonë”, tha Hunt.

Bryan Sanderson, kryetar i Komisionit të Pagave të Ulëta, tha se rekomandimi për rritjen e pagës minimale në 11,44 £ “përpjekje për të drejtuar një rrugë” përmes një “shkalle të lartë të pasigurisë politike dhe ekonomike”.

Lëvizja vjen pasi kostoja më e lartë e jetesës ka çuar në shtrydhjen e buxheteve të familjeve, me njerëzit me të ardhura të ulëta më të goditurit nga faturat e larta të energjisë dhe ushqimit.

Por rritje të tilla pagash nuk kanë qenë pa shqetësim nga disa në industri. Rritja e ngjashme e vitit të kaluar bëri që bizneset e shitjes me pakicë dhe të mikpritjes të shprehnin shqetësime për faturat më të larta të pagave.

Duke iu përgjigjur njoftimit, Kate Nicholls, shefe ekzekutive e organizmit të industrisë së mikpritjes UK Hospitality, shkroi në X, dikur Twitter, se rritja ishte “një kujtesë se megjithëse qeveria e shpall atë, janë bizneset që e ofrojnë atë dhe pse është kaq jetike. janë ndërmarrë veprime të tjera për të reduktuar taksat dhe kostot, veçanërisht normat e [biznesit]”.

The post Paga minimale do të rritet në 11,44 £ në orë appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *