ALBUK TV LIVE

Gjeta një Bibël të vjetër nga 800 vjet më parë – tani e kam shitur për një çmim fantastik

Një Bibël E VLERË e vjetër e 800 viteve më parë është shitur për një çmim fantastik.

Libri i shenjtë unik u bë për herë të parë për një frat udhëtues në shekullin e 13-të.

Bibla e Parisit është një nga biblat e para me kapituj dhe prologe Kredia: @DWinterAuctions

Pjesa e historisë fetare tani është shitur për një çmim mbresëlënës Kredia: @DWinterAuctions

Artikulli historik është një bibël me madhësi xhepi të shkruar në latinisht dhe përfshin 150 ilustrime të arta të dragonjve, zogjve dhe luanëve.

Ai daton 800 vjet më parë dhe përfaqëson një periudhë historike kyçe të prodhimit të Biblës.

Dominic Winter Auctions tha: “Ky është një shembull i shkëlqyer i një Bibla tipike të Parisit , ndoshta revolucioni më i madh si në studimet biblike ashtu edhe në prodhimin e librave të shekullit të 13-të.

“Nëpërmjet zhvillimit të velinës jashtëzakonisht të hollë dhe shkrimit jashtëzakonisht të vogël, u bë e mundur për herë të parë të prodhohej një Bibël e plotë në një vëllim të vetëm lehtësisht të lëvizshëm.

Bibla e Parisit ose Bibla e Parisit dihet se është pjesë e një serie librash të krijuar nga Universiteti i Parisit.

Institucioni i transformoi dorëshkrimet e prodhuara tradicionalisht nga murgjit në manastire në shkrime të shenjta në bibla që njohim sot.

Prodhimet e reja u ndanë sipas kapitujve dhe përfshinin hyrje dhe prologe në faqet e para.

Libri ishte menduar për përdorim individual dhe jo ekskluzivisht për murgjit në kisha dhe manastire.

Që atëherë, Bibla u bë një element kryesor për të gjithë, përfshirë studentët, peshkopët dhe priftërinjtë.

Z. Winter shtoi: “Prodhimi i një numri të madh të këtyre biblave ishte ndoshta në përgjigje të nevojave të studentëve në universitetin në zhvillim të Parisit dhe të fretërve shëtitës.

“Ishte thelbësore që ato të ishin portative dhe të përfshinin kalendarët.”

Artefakti mendohet të jetë bërë midis viteve 1233 dhe 1240 për një frat dominikan.

Më vonë ajo u zotërua nga një diplomat i shekullit të 19-të dhe gjithashtu Beeleigh Abbey në Essex.

Pjesa e historisë fetare arriti një 42,000 paund në fillim të kësaj jave.

Libri u shit në South Cerney, pranë Cirencester, Gloucestershire .

Ai vjen pasi një tjetër kopertinë libri 500-vjeçar u shit më parë për një çmim të mahnitshëm pasi u mbajt në një bagazh të vjetër për dekada.

Kutia e qëndisur e Biblës  është datuar që nga mbretërimi i  Mbretëreshës Elizabeth I – dhe doli në çekiç për 120,000 £.

Ky artefakt i jashtëzakonshëm është zbukuruar me dizajnin ikonik të trëndafilit Tudor, i komplimentuar me lule të verdha, blu dhe të kuqe.

Diku tjetër, një detektor metali zbuloi grumbullin më të vjetër të monedhave ari në Britani që datonin 2173 vjet më parë.

Stephen Eldridge gjeti 12  pjesët e epokës së hekurit  – me vlerë 30,000 £ – ndërsa kërkonte tokën bujqësore në Buckinghamshire.

Ekspertët në Muzeun Britanik i identifikuan ata si me origjinë nga një fis në atë që tani është Picardy në  Francë  dhe të prodhuara në vitin 150 pes.

The post Gjeta një Bibël të vjetër nga 800 vjet më parë – tani e kam shitur për një çmim fantastik appeared first on .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *