ALBUK TV LIVE

Donald Trump kërkon imunitet presidencial mbi akuzat në Xhorxhia

Ish-presidenti Donald Trump po kërkon të heqë dorë nga çështja gjithëpërfshirëse e komplotit kriminal kundër tij në Xhorxhia duke argumentuar se ai mbrohet nga ndjekja penale me imunitet presidencial.

Pretendimet për imunitet të Trump në çështjen e Xhorxhias, të paraqitura të hënën si pjesë e një mocioni për të hedhur poshtë akuzat penale në nivel shtetëror kundër ish-presidentit, janë të ngjashme me ato të argumentuara nga ekipi i tij mbrojtës në rastin e përmbysjes së zgjedhjeve federale, raporton CNN.

“Akuza në këtë rast akuzon Presidentin Trump për akte që qëndrojnë në zemër të përgjegjësive të tij zyrtare si President. Aktakuza është e ndaluar nga imuniteti presidencial dhe duhet të hidhet poshtë me paragjykim”, thuhet në deklaratën e paraqitur nga avokati i Trump në rastin e Xhorxhias.

Regjistrimi i së hënës në çështjen e Xhorxhias përsërit atë që avokatët e ish-presidentit kanë pohuar në mënyrë të përsëritur, se Trump ishte duke punuar si president kur ai dyshoheh se minoi rezultatet e zgjedhjeve të 2020 dhe për këtë arsye ka imunitet.

Avokati i Trump argumenton se aktet specifike në aktakuzën e Prokurorit të Qarkut të Qarkut Fulton Fani Willis “qëndrojnë plotësisht brenda ‘perimetrit të jashtëm’ të detyrave zyrtare të Presidentit”.

Kjo përfshin deklaratat publike të Trump në lidhje me administrimin e zgjedhjeve të vitit 2020, komunikimin me Departamentin e Drejtësisë në lidhje me hetimet në lidhje me zgjedhjet dhe “duke i kërkuar Zëvendës Presidentit dhe anëtarëve të Kongresit që të ushtrojnë përgjegjësitë e tyre zyrtare në përputhje me pikëpamjen e Presidentit për të mirën publike”.

“Organizimi i listave të zgjedhësve në vazhdim të asaj përpjekjeje që Kongresi të ushtrojë përgjegjësitë e tij bie gjithashtu brenda detyrave zyrtare të Presidentit”, argumenton avokati i Trump.

Si e tillë, aktakuza e Trump si në çështjen e Xhorxhias ashtu edhe në atë federale është jokushtetuese sepse presidentët nuk mund të ndiqen penalisht për “akte zyrtare” nëse nuk fajësohen dhe dënohen nga Senati i SHBA.

Steve Sadow, këshilltari kryesor i Trump në çështjen e Qarkut Fulton, vuri në dukje gjithashtu në një deklaratë se ata më parë kërkuan të pushonin çështjen për arsye të Amendamentit të Parë, të cilin gjykatat nuk e kanë vendosur ende.

Të martën, Gjykata e Apelit e Qarkut të DC në SHBA do të dëgjojë argumentet e avokatëve të Trump dhe këshilltarit special Jack Smith mbi të njëjtat dy pretendime për imunitet, një seancë dëgjimore që vetë Trump do të marrë pjesë.

E hëna është afati i fundit për mocionet paragjyqësore që do të depozitohen në çështjen e përhapur të shantazhit të Xhorxhias kundër Trump dhe bashkë-pandehurve të tjerë të akuzuar se kanë ndihmuar ish-presidentin të përpiqet të përmbysë rezultatet e zgjedhjeve të 2020-ës në shtet.

Prokurorët e Qarkut Fulton thanë se duan që gjyqi të fillojë në fillim të gushtit 2024, i cili potencialisht mund të jetë drejtpërdrejt në mes të fushatës zgjedhore presidenciale të Trump nëse ai fiton nominimin republikan.

“Gjykata e Lartë ka vendosur se shtetet nuk mund të përdorin ligjin e tyre penal për të ndërhyrë në veprime që janë të lidhura në mënyrë të pandashme me funksionimin e qeverisë kombëtare. Nuk mund të ketë dyshim se zgjedhja e Presidentit të Shteteve të Bashkuara është kaq e lidhur me funksionin e qeverisë kombëtare”, shkruan avokatët e tij.

Ekipi ligjor i Trump paraqiti gjithashtu një dokument për të hedhur poshtë akuzat kundër tij për arsye të dyfishtë rreziku, duke thënë se aktakuza duhet të hidhet poshtë sepse ai tashmë ishte fajësuar dhe gjykuar në Senat, ku ai u shpall i pafajshëm për rolin e tij në 6 janar 2021. 

Përveç kësaj, avokatët e Trump argumentojnë se çështja e Gjeorgjisë duhet të pushohet për arsye të procesit të rregullt ligjor, duke pretenduar se ish-presidentit “i mungonte njoftimi i drejtë” se pretendimet e tij të pabaza për mashtrim të gjerë zgjedhor mund të kriminalizoheshin.

“Vendi ynë ka një traditë të gjatë të avokimit të fuqishëm politik në lidhje me akuzat e përhapura për mashtrime dhe parregullsi në një listë të gjatë zgjedhjesh presidenciale gjatë gjithë historisë sonë, prandaj, presidentit Trump i mungonte njoftimi i drejtë se avokatia e tij në shembullin e zgjedhjeve presidenciale 2020 mund të kriminalizohej. Procesi i rregullt i ndalon gjykatat të aplikojnë një ndërtim të ri të një statuti penal për të kryer që as statuti dhe as ndonjë vendim gjyqësor i mëparshëm nuk e ka zbuluar në mënyrë të drejtë se është brenda fushëveprimit të tij”, shkruajnë avokatët e Trump.

The post Donald Trump kërkon imunitet presidencial mbi akuzat në Xhorxhia appeared first on ALBUK UK NEWS.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *